Opnieuw studentenstops bij technische universiteiten
Beide universiteiten hebben het aantal studenten de afgelopen jaren hard zien stijgen. Te hard, zeggen de bestuurders, want de groei gaat ten koste van het onderwijs. Volgens collegevoorzitter Tim van der Hagen van de TU Delft moeten sommige opleidingen misschien zelfs helemaal sluiten. “De rek is eruit”, aldus Van der Hagen tegen Het Financieele Dagblad. “We kunnen niet nog meer mensen in de collegezalen proppen. Onze medewerkers werken zich helemaal te pletter.”
Vijftig miljoen erbij
Zijn collega Jan Mengelers van de TU Eindhoven kampt met hetzelfde probleem. Hij wil jaarlijks vijftig miljoen euro extra van de overheid, zegt hij tegen het Eindhovens Dagblad. Maar ook dan zijn studentenstops volgens hem niet uitgesloten.
De technische universiteiten waarschuwen al enige tijd dat ze de groei van het aantal studenten niet kunnen opvangen als Den Haag niet met extra geld over de brug komt. Vorig jaar kondigden Delft en Eindhoven extra studentenstops af.
Eindhoven heeft al vier opleidingen met een numerus fixus en wil er volgend collegejaar vier bij: voor bouwkunde, werktuigbouwkunde, wiskunde en de track psychologie & technologie, meldt nieuwssite Cursor. Delft weigert nu al studenten bij vijf opleidingen en daar komt als het aan de universiteit ligt vanaf volgend jaar computer science bij.
Politieke strijd
Zulke studentenstops vallen slecht in de Tweede Kamer. Jarenlang moedigt de overheid jongeren aan om voor techniek te kiezen. Nu doen ze dat eindelijk en dan mogen ze niet van start bij de opleiding van hun eerste keuze. De studentenstops zijn volgens critici ook niet te rijmen met de krapte op de arbeidsmarkt.
Tussen de universiteiten onderling woedt een politieke strijd om het geld: moeten de technische universiteiten misschien een groter deel van de koek krijgen? Onder meer regeringspartijen VVD, CDA en ChristenUnie vinden van wel.