Oproep aan studenten: ‘Laat geen honderden corona-euro’s liggen’
Utrechtse studenten die hun horecabaan verloren of op een andere manier door corona inkomsten misliepen, kunnen mogelijk aanspraak maken op een financiële bijdrage van de gemeente voor hun huurkosten. Maar dan moeten ze wel snel zijn.
Alleen in september is het nog mogelijk om met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2021 een geldbedrag vanuit de zogeheten TONK-regeling aan te vragen. Van oktober tot en met december kan dat alleen nog maar met terugwerkende kracht vanaf juli 2021. Hoewel het Rijk de TONK-regeling per oktober stopt, biedt de gemeente Utrecht inwoners nog tot eind dit jaar de kans om zich te melden.
Uitbreiding regeling
Kort voor de zomer werd duidelijk dat ook Utrechters zonder zelfstandige woonruimte gebruik konden gaan maken van de regeling. Veel studenten huren een kamer en vielen in eerste instantie buiten de boot.
De aanpassing was te danken aan student Noel, die in Utrecht woont maar in Amsterdam een master volgt. Kort voor de zomer schreef DUB al hoe hij samen met gemeenteraadslid Rick van der Zweth (PvdA) gedaan kreeg dat de TONK-regeling werd uitgebreid. De hoogte van de bijdrage is afhankelijk van de terugloop in inkomsten en de hoogte van de woonkosten en kan maximaal oplopen tot 6000 euro.
Meer melden
De vraag is alleen of alle studenten op de hoogte zijn van de mogelijkheid. Van der Zweth zegt er bij het gemeentebestuur op aangedrongen te hebben om studenten actief te wijzen op de regeling. DUB kreeg deze maand van de gemeente een verzoek om nogmaals aandacht te besteden aan de coronasteun voor studenten.
Wethouder voor Werk & Inkomen Linda Voortman zegt: “Alle Utrechters die vanwege corona minder inkomsten hadden, kunnen zich melden bij de gemeente. Het maakt niet uit of je een baan hebt, student bent of flexwerker. Met de verruiming hopen we dat meer Utrechters zich melden."
De gemeente Utrecht heeft inmiddels zo’n 850 TONK-aanvragen binnen, maar daarbij wordt niet bijgehouden of iemand student is of niet.
Van der Zweth merkt dat veel mensen niet op de hoogte zijn van het bestaan van de TONK-regeling. “Studenten verloren als eersten hun werk. Als ze daardoor extra hebben moeten lenen of op een andere manier in de knel raakten, hebben ze gewoon recht op dat geld. Het zou toch jammer zijn als je zomaar honderden euro’s laten liggen.”