Orca en Triton openen opslagloods in Vianen
De sporters zijn blij met hun nieuwe trainingsplek op het Sluiseiland in Vianen. “We kunnen hier trainen op een stuk van 20 kilometer met weinig bruggen en pleziervaart, dus je hoeft niet de hele tijd om te kijken”, legt roeier Paul van Vulpen uit. “Dat maakt de training een stuk nuttiger. Je kunt hier lang op een hoog tempo roeien.”
Het kost Van Vulpen ongeveer drie kwartier om in Vianen te komen, maar hij zegt het er graag voor over te hebben. In Utrecht hebben de verenigingen vier kilometer met veel bruggen en andere boten tot hun beschikking. De Orca-roeier maakt alleen in het weekend gebruik van deze locatie. Doordeweeks traint hij bij de vereniging in Utrecht. Op tijden dat er geen pleziervaart is.
De vele obstakels op het Utrechtse Merwedekanaal in Hoograven zijn de reden dat de Utrechtse roeiverenigingen Orca en Triton op zoek gingen naar een vervangende trainingslocatie voor hun wedstrijdroeiers. Vanaf dit voorjaar trainen zij in Vianen. Met een crowdsourcingsactie werd geld ingezameld voor een nieuwe loods. Zondag vond de opening plaats.
Tussen de regenbuien door werden er verschillende speeches gehouden. Daarin ging het over het roeien in Vianen, over wie zich heeft ingezet om alles voor elkaar te krijgen en over het feit dat de verenigingen dertig jaar geleden dit gedeelte van het Merwedekanaal al op het oog hadden. Destijds ging het feest niet door. Na de speeches, twee confettikanonnen en een toast is de loods officieel in gebruik.
Nu de loods staat, is het de bedoeling dat er nog andere voorzieningen bijkomen. Trappen om bij het vlot in het water te komen, staan bovenaan het verlanglijstje. “Nu moeten we met een boot in onze handen door het gras naar beneden”, aldus Van Vulpen. “De kans dat je valt is vrij groot. En je boot wordt er ook niet beter van.”
Volgens Ross Goorden van de stichting Roeien in Vianen kunnen de roeiers nog voor december een stuk makkelijker bij het water komen. Hij hoopt dat de twintig tot dertig boten binnenkort ook netjes kunnen worden opgehangen in de loods. Nu liggen de boten op geïmproviseerde stellingen.
Naast de opslag is er nog weinig op het Sluiseiland voor de roeiers. “We willen hier ook graag stromend water voor sanitair en ook een stroomvoorziening. Maar dat is op dit moment te duur”, aldus Goorden. “We zijn in overleg met de aannemer die het gebied gaat ontwikkelen, om te kijken of die ons kan helpen.”
"Nu zitten we soms ongedoucht bij de snackbar in de buurt. Daar zijn ze niet heel blij met tien boomlange gasten in trainingspak", lacht Van Vulpen.
Hoe haalbaar alles is, weet Goorden niet. “Het is een tijdelijke plek”, vertelt hij. “We kunnen hier tot 2019 blijven, daarna moeten we op zoek naar iets nieuws.” Het liefst blijven de verenigingen trainen in Vianen. Daarover is de stichting in gesprek met de gemeente. “Het is niet ver van Utrecht, we hebben hier de ruimte én coaches mogen een megafoon gebruiken”, vertelt Goorden. “Dus na een training zijn ze hun stem niet kwijt. Dat is in Utrecht wel anders. Daar kunnen we absoluut geen megafoons gebruiken, vanwege de overlast voor de woonboten.”
Tot nu toe wordt er alleen overdag in het weekend in Vianen getraind. “We hebben afgesproken om niet in het donker te varen, want nog niet iedereen in de omgeving is gewend aan de roeiboten”, aldus Goorden. Hij sluit niet uit dat er in de toekomst ook doordeweeks getraind gaat worden.