Oud-studenten UU scoren hit met alternatief koningslied

Het lied 'Je bent een koning' van de Utrechtse alumni Allard Amelink en Huib Verhoeven is binnen 24 uur een hit op internet geworden. Van RTV Utrecht tot EenVandaag: overal komen ze met hun alternatieve koningslied langs. 

Oud-geschiedenisstudent Amelink en oud-rechtenstudent Verhoeven plaatsten het lied op 18 april op YouTube. "We vonden het koningslied een slechte start voor Willem-Alexander, dus wilden we hem een hart onder de riem steken met ons nummer." Verhoeven: “Onder het genot van een biertje maakten we ons plan. De volgende dag werkten we dat verder uit met een vriend van het conservatorium. Een andere vriend kon de clip op onze kamer opnemen en zo hebben we het lied in elkaar geknutseld.” 

Het nummer blijkt een doorslaand succes. “We hadden niet verwacht dat het zo groot zou worden”, aldus Verhoeven. De ophef over het officiële koningslied vinden de oud-studenten “over de top, verschrikkelijk”. Verhoeven voegt daaraan toe: “Het laat zien hoe groot de kracht van social media kan zijn: voor ons pakte het positief uit, voor de mensen achter het Koningslied erg negatief.” Op Twitter en Facebook oogst hun lied veel lof, onder anderen van historicus en oud-UU-student Rutger Bregman. 

De oplossing nu: zo snel mogelijk @JebenteenKoning naar 1 brengen. Liever 2 studenten dan 51 multimiljonairs die niet tegen verlies kunnen.

Mon Apr 22 17:00:26 +0000 2013 from Twitter for iPhone

Rutger Bregman

@rcbregman

Rutger Bregman

Amelink en Verhoeven kennen elkaar van studentenvereniging NSU, waar ze zo nu en dan als duo optraden en bescheiden hitjes hadden. De huidige belangstelling voor hun lied vinden ze geweldig. In de Utrechtse kroegen en clubs wordt uit volle borst meegezongen. Wordt hun nummer het nieuwe officiële koningslied? “De tekst is te studentikoos en te ondeugend om officieel te worden. Natuurlijk willen wij vooral dat het Wilhelmus op de dag van de inhuldiging als eerste wordt gespeeld, daarna hopelijk ons lied. Dat zou wel prachtig zijn”, grapt Verhoeven.

Advertentie