Oud Ubladmedewerker Maarten Evenblij overleden
Afgelopen vrijdagavond, 12 december, overleed Maarten Evenblij, een productief wetenschapsjournalist die zijn carrière begon bij het Ublad, de papieren voorloper van DUB.
Maarten Evenblij (1953) studeerde biologie in Utecht. In zijn studietijd in de jaren zeventig was hij actief in de kraak- , vredes- en milieubeweging. Na zijn studie besloot hij zich toe te leggen op de journalistiek.
Zijn eerste schreden zette hij bij het Ublad. Hij kreeg een faculteit onder zijn hoede en begon met het schrijven van wetenschapsverhalen. Evenblij schreef zijn eerste artikel voor het Ublad in 1984. Dat was een artikel over een onderzoeksproject naar het menselijk oog in het donker. Opvallend was al de hoge frequentie van gedegen onderzoekverhalen die Evenblij voor zijn rekening nam. Zijn laatste artikel, dat ook in Illuster stond, was een interview met psychiater René Kahn in 1999.
Kenmerkend voor zijn carrière als wetenschapsjournalist is de duizelingwekkende productie. Evenblij is nooit in dienst getreden bij een medium, maar uit principe altijd freelancer gebleven. Alleen dan, zo vond hij, kon je echt onafhankelijk zijn als journalist. Grote bekendheid kreeg hij als medewerker van de Volkskrant, maar hij was ook jarenlang freelance wetenschapsredacteur voor Nova, de voorloper van Nieuwsuur.
De laatste jaren verschoof het zwaartepunt van zijn werk geleidelijk van bladen naar boekjes in opdracht, onder andere voor ZonMW, NWO en Biowetenschappen en Maatschappij. De werkwijze bleef: heel veel mensen interviewen, en het resultaat snel, onder hoge druk en als het nodig was tot diep in de nacht, verwerken. Ook de wetenschapsroman Vuur en IJs, over het kankermedicijn Herceptin, kwam zo tot stand.
Twee jaar geleden werd Maarten geopereerd aan een tumor in zijn alvleesklier. In de Volkskrant schreef hij daarover een indrukwekkend persoonlijk verhaal. Afgelopen zomer werden achter zijn longen opnieuw kankercellen gevonden.
Zijn Volkskrantcollega, en eveneens oud-Ubladmedewerker Martijn van Calmthout beschrijft Evenblij als een maatschappelijk geëngageerd journalist die zijn verhalen altijd baseerde op wetenschappelijke feiten en argumenten. “Met zijn dood verliest de Nederlandse wetenschapsjournalistiek een toonaangevend schrijver en even geestige als gretig auteur.”