Ov-studentenkaart blijft wellicht behouden

Body: 

Minister Bussemaker overweegt de ov-studentenkaart toch te behouden en de aanvullende beurs te verhogen. Dat schrijft het Algemeen Dagblad vandaag.

Minister Bussemaker overweegt de ov-studentenkaart toch te behouden en de aanvullende beurs te verhogen. Dat schrijft het Algemeen Dagblad vandaag.

Meerdere Haagse bronnen zouden dit hebben bevestigd. Hiermee zou Bussemaker het afschaffen van de basisbeurs willen verzachten.

Het kabinet wil per september 2014 een leenstelsel invoeren: studenten krijgen geen basisbeurs meer en moeten hun studiefinanciering lenen. Dat maakt een studie duizenden euro’s duurder. Ook de ov-studentenkaart wordt versoberd. De opbrengst van ruim een miljard euro gaat naar het onderwijs.

Voor deze plannen is echter nog geen meerderheid in de Eerste Kamer. Zelfs D66, die het principe van een leenstelsel steunt, lijkt steeds afkeriger. De partij wil dat het kabinet meer investeert in onderwijs en niet alleen een extra bijdrage van studenten vraagt. Ook GroenLinks wil best meedenken over een leenstelsel, maar niet als dat ten koste gaat van studenten uit arme gezinnen. Dus zoekt de minister naar een compromis.

Bussemakers woordvoerder ontkent het AD-bericht niet, maar bevestigt het evenmin. “Er is nog geen wetsvoorstel. Er is dus nog geen besluit genomen. De minister overweegt verschillende opties.”

Om 16 uur vanmiddag begint het Nationale Studentenkaart Conferentie in het Academiegebouw in Utrecht. Deze duurt tot 19 uur. Er zullen verschillen openbaar vervoerders vertellen over de gevolgen van het afschaffen van de ov-studentenkaart. Ook de Utrechtse wethouder en de collegevoorzitter van de Hogeschool Utrecht laten er hun licht op schijnen. Daarnaast is er een paneldiscussie met onder meer de LSVb, De conferentie is een initiatief van Rover, LSVb, Vidius Studentenunie, JOB, ISO, ASVA, OVCP Groningen, MBO Amersfoort en Studenten Organisatie Groningen.

Facebook Twitter Whatsapp Mail