Petitie tegen deal Mitros met omstreden huurbaas

Een stichting van Marcel van Hooijdonk mag van woningbouwcorporatie Mitros de kamers van een complex in Transwijk verhuren (afbeelding Google Streetview)

Woningbouwcorporatie Mitros moet het complex De Zusters niet verhuren aan huisjesmelker Marcel van Hooijdonk. Daartoe roept de Utrechtse afdeling van de Jonge Socialisten in een petitie op.

De Utrechtse tak van de jongerenafdeling van de PvdA wil dat Mitros geen zaken doet met notoire huisjesmelkers, staat in een persbericht. Mitros heeft de verhuur van 130 kamers in het voormalige kantoren- en zorgcomplex aan de Lomanlaan in Transwijk de komende 30 jaar in handen gegeven van een stichting van Van Hooijdonk. Door middel van een internetpetitie hopen de Jonge Socialisten de huisvester ertoe te bewegen de contracten met de beruchte huisbaas te verscheuren.

De jongeren verwijzen onder meer naar klachten van bewoners van studenten op de Zamenhofdreef in Overvecht. Van Hooijdonk, onlangs genomineerd voor de jaarlijkse uitverkiezing van de 'huisjesmelker van jaar', zou zich schuldig hebben gemaakt aan uitbuiting en intimidatie, vertelden de studenten in een tv-uitzending van Kassa. Maar ook huurders van andere panden hadden negatieve ervaringen.

De voorzitter van de Jonge Socialisten Stijn Jansen stelt: “De waslijst aan incidenten is eindeloos, dus we zien niet in waarom hij zich deze keer wel aan de wet gaat houden.”

Niets staat een overeenkomst met Van Hooijdonk in de weg, liet Mitros al eerder weten nadat de Utrechtse politiek om uitleg had gevraagd. De huisbaas zou uitgebreid gescreend zijn door een gerenommeerd bureau met expertise op het gebied van integriteitsonderzoeken. Dat onderzoek geeft geen aanleiding om de deal af te blazen, meldt de woningbouwcorporatie.

Daarnaast heeft Mitros bij Van Hooijdonk bedongen dat een onafhankelijk bureau mag controleren of de kamerverhuurder zich houdt aan alle vergunningseisen en dat de woningbouwcorporatie inzage krijgt in alle huurcontracten. Mitros noemt de afspraak met Van Hooijdonk daarom “een stap die we durven nemen in het belang van meer dan 130 studenten die hierdoor een woning kunnen huren in Utrecht".

Advertentie