Eén derde jongeren heeft geldproblemen

Petitie voor afschaffen jeugdloon

Horecamedewerker. Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Het minimumjeugdloon geldt niet voor alle sectoren maar wel bijvoorbeeld voor de horeca. Studenten met een bijbaan hebben er ook vaak mee te maken. 

Het minimumjeugdloon voor een 18-jarige is zo’n 6 euro per uur ofwel zo’n 315 euro per maand voor 12 uur werk per week, terwijl een 21-jarige collega zo’n 12 euro verdient en uitkomt op zo’n 630 euro per maand, laat de rekenhulp van de overheid zien.  

Niet uit te leggen
“Dat is niet uit te leggen”, schrijft voorzitter Yasmin Ait Abderrahman in een persbericht. Juist deze groep heeft het financieel het zwaarst, vervolgt ze. “We weten dat zelfstandige achttienjarigen niet kunnen rondkomen van het jeugdloon én niet van de bijstand.”

Uit een eerdere enquête van de bond bleek dat onder ruim 1.200 jong werkenden tot 21 jaar bijna een derde van de jongeren te maken heeft met geldproblemen. In andere West-Europese landen zoals Duitsland verdienen jongeren wel een volwaardig loon dat vaak twee keer zo hoog ligt, benadrukt de bond.

Petitie
Op www.wegmetjeugdloon.nl kan de petitie ondertekend worden. De digitale handtekeningen worden in de opmaat naar de verkiezingen aangeboden aan de Tweede Kamer.

Tags: bijbaan | inkomen

Advertentie