Plankkoningin van de UU: ‘Hardebuikspierpijn heb ik al jaren niet meer gehad’

Het is vaak de allereerste oefening die de fitnessinstructeur in de sportschool voordoet: planken. Ellebogen onder de schouders op de vloer, kont en benen omhoog en buik- en bilspieren aanspannen. 

Sportcentrum Olympos daagde dit najaar studenten en medewerkers uit voor de November Planking Challenge: wie kan er die plankhouding het langst volhouden? Veertig mensen waagden een poging, maar uiteindelijk won eerstejaars Aardwetenschappen Zenne Klein zeer overtuigend. Ze ging pas na 22 minuten en 2 seconden op de knieën. We stelden Zenne per mail enkele vragen:

Hard getraind zeker?
“Niet speciaal voor deze wedstrijd. Op de middelbare school deed ik wel zo’n vijf keer per week een half uurtje buikspieroefeningen, maar door de zomervakantie en mijn nieuw ritme op de universiteit is die regelmaat weg. Nu doe ik af en toe een oefening voordat ik naar college ga. Maar ik heb mijn bouw ook wel een beetje mee. Ik ben niet zo lang en zwaar.”

Waarom deed je eigenlijk mee?
“Ik vind sporten leuk en ben redelijk competitief, maar met mijn lengte kun je nooit echt uitblinken in balsporten. Maar ik win wel vaak als het gaat om het langst mogelijk ... (hangen aan de ringen, benen hoog houden terwijl je op je rug ligt en dat soort oefeningen)."

Je wist dat je ging winnen …?
“Ik wist dat ik zeven tot tien minuten planken altijd wel volhoudt en dat iedereen dat al lang vindt. Ik ga alleen nooit naar een sportschool dus ik was erg benieuwd wat daar normaal is. Toen ik hoorde dat de beste tijd bij de challenge in Olympos 10 minuten en 27 seconden was, viel me dat eigenlijk een beetje tegen. Ik had gehoopt dat ik een tijd van 15 tot 20 minuten moest verslaan.”

Pijn?
“Dat ben ik eigenlijk al een beetje vergeten. Aan het eind wordt het zwaar en op een gegeven moment kan je niet meer. Na afloop had ik ook wel wat last van mijn benen, maar voor veel krachtoefeningen geldt dat de pijn achteraf wel meevalt. Sinds de brugklas heb ik de oefeningen langzaam opgebouwd en het is ook echt lang geleden dat ik hardebuikspierpijn heb gehad.”

Welke sport doe je eigenlijk?
“Ik ben hier in Utrecht direct lid geworden van klimvereniging USAC, dat klimmen leek me vet om te leren. Maar om wat conditie erin te houden ben ik ook bij het Zinkstuk gegaan, lekker zwemmen, dat heb ik de drie jaar hiervoor ook al gedaan en vind ik echt een topsport.”

Denk je nog aan een Nederlands record of wereldrecord planken?
“Ik heb inmiddels gehoord dat dat wereldrecord op acht uur staat, echt niet normaal. Het Nederlandse record ken ik niet. Misschien moeten we maar een plankdagje van Nederland organiseren om te kijken wat eruit komt. :)”

Benieuwd naar beelden van de wereldrecordhouder planken? Klik hier.

 

Advertentie