Plaquette en audiotour voor UVSV-lid en verzetsheld Truus van Lier
Elk jaar zie je aan de Catharijnesingel narcissen bloeien die de naam Truus laten zien. Dat verwijst naar Truus van Lier, omdat ze op die plek in 1943 NSB hoofdcommissaris Kerlen doodde. Kort daarna werd ze opgepakt en later dat jaar in concentratiekamp Sachsenhausen gefusilleerd. Truus van Lier had zich aangesloten bij een Amsterdamse verzetsgroep waar ze verschillende acties voor uitvoerde. Zij was, naast Hannie Schaft, een van de weinige vrouwen in het verzet die bereid was tot geweldsacties. Toch is ze relatief onbekend gebleven.
Plaquette en stolperstein
De gemeente Utrecht wil daar verandering in brengen. Op 22 april, haar honderdste geboortedag, werd een plaquette en een stolperstein (een speciaal aangebrachte tegel) onthuld. Deze staat op de stoep voor haar geboortehuis, pal naast het Rietveld-Schröderhuis. Ze krijgt later ook nog een standbeeld in het Zocherplantsoen. Ondertussen werkt historicus Jessica van Geel aan een biografie.
Truus van Lier is niet de enige Van Lier die in het verzet zat. Haar oudere nicht Trui van Lier, die eveneens rechten studeerde, was ook actief. Zij zette samen met haar vriendin Jet Berdenis van Berlekom een crèche op die ze Kindjeshaven noemde. Via de crèche wisten ze 150 Joodse kinderen in veiligheid te brengen. Trui moest haar activiteiten staken nadat Truus werd opgepakt. Maar de crèche bleef actief tot februari 1945.
Audiotour over leven verzetshelden
Alle drie de verzetshelden waren lid van studentenvereniging UVSV. Trui was zelfs een jaar preses van de vereniging. Geen wonder dat bij de vereniging regelmatig stil gestaan wordt bij de oud leden. Zo wordt er jaarlijks op 4 mei door het bestuur een krans gelegd bij het pand waar Kindjeshaven gevestigd was, op de Prins Hendriklaan nabij het Wilhelminapark.
Negen studenten van de UVSV hebben onder leiding van theatermakers oud-leden Frédérique Donker en Anna Huizing en met steun van de reünistenvereniging een audiotour gemaakt. Deze zal vanaf 4 mei 2021 verkrijgbaar zijn via de site vrouweninverzet. Het is een soort podcast van anderhalf uur waarbij je al wandelend langs de plekken die met het leven en activiteiten van Trui en Truus van Lier te maken hebben gehad. De negen studenten gaan in op vragen als Hoe was het om student te zijn in tijden van oorlog? Hoe was het voor een vrouw om in het verzet te gaan? Zouden zij het zelfde hebben gedurfd?