PoPuP Galerie combineert kunst en comedy

Een mix van kunst en comedy. De PoPuP Galerie is daarmee een trendsetter, denkt initiatiefnemer Jeroen Pater. Youetta Visser ging afgelopen zondag naar de heropening van de PoPuP Galerie en schreef een verslag.

De eerste zondag in de herfst. Na een paar druppels klaart de lucht op en stroomt een tiental gasten van de PoPuP Galerie het plein op achter het Stadhuis in Utrecht. Even uit de drukte, want de belangstelling is groot bij de heropening van de PoPuP Galerie van Sasja Bork en Jeroen Pater. Een bont gezelschap van kunstenaars, comedians, kunstliefhebbers en wat chiquere gasten geniet van design, kunstobjecten en comedy. Buiten kijken ze naar L-Tuziasm die voor de gelegenheid op het plein een groot doek beschildert. Vanaf de terrassen aan weerszijde wordt belangstellend meegekeken.

Voor de deur staat initiatiefnemer Jeroen Pater met een grote glimlach op zijn gezicht: “Mooi hè? Ik ben zo blij weer met deze nieuwe locatie. Net bood iemand aan de volgende keer tango te komen dansen voor de deur.” Hij voegt samen met zijn partner en kunstenares Sasja Bork sinds enkele jaren een unieke bedoening toe aan het winkelaanbod in het centrum van Utrecht. In leegstaande winkelpanden bouwen zij met vereende krachten in korte tijd een galerie op die tegelijkertijd een broedplaats voor kunstzinnige initiatieven vormt. “Dit is onze vierde locatie. Na de Oudegracht, de Domstraat en hier om de hoek op de Minrebroederstraat, zijn we heel blij met weer zo’n mooie centrale plek. Hopelijk kunnen we hier wat langer blijven, want dat is natuurlijk altijd maar afwachten.” Als het pand verhuurd wordt, verdwijnt de PoPuP Galerie even snel als ie gekomen is, om iets later elders in de stad weer op te doemen.

“In de Galerie verkopen we kunst tegen niet al te hoge prijzen. Ik vind het altijd geweldig als iemand hier zijn eerste kunstwerk kan aanschaffen.” In de sfeervol ingerichte winkel is inderdaad een verrassend mooie keur van design en kunst te koop van bijna 40 kunstenaars: designlampen en bijzettafels, schilderijen, foto’s, sieraden, lampen, tassen en beelden; van alles wat. Naast de surrealistische schilderijen van Sasja Bork zelf, een rare houten robot van Beemeubels, of een grijs keramiek design servies van Jurrijn. En dat voor prijzen vanaf 12,50 euro voor een klein schaaltje met literaire opdruk tot – het duurste object- enkele duizenden euro’s voor een grote gekleurde clowns in kegelvorm van Eric Dolfij.  ‘’ Die zijn eigenlijk te duur voor onze winkel, maar ze zijn zo leuk! Iedere serieuze kunstenaar kan zich bij ons melden. Wij vragen een veel lager percentage dan een doorsnee galerie en zijn erg actief. We selecteren wel op kwaliteit natuurlijk. En op zaken als oorspronkelijkheid en verkoopbaarheid. Hele dure grote bronzen beelden zal je hier niet snel zien”

Als stand-up comedian organiseert Jeroen Pater regelmatig kleine voorstellingen in de PoPuP Galerie. Bij de opening is ook een line-up van beginnende en ervaren stand-uppers te zien. De grappen variëren tot onhandige manoeuvres op het liefdespad tot ontroerende carrièredromen. De mix werkt goed; we drinken een glaasje, kijken naar kunst en lachen om de comedians; een heerlijke zondagmiddag. Die mix van functies zie je wel vaker; de kapper aan de Oudegracht heeft bijvoorbeeld lange tijd ook jazzplaten verkocht. Regelmatig kun je in Utrecht ook een pop-up kledingwinkel bezoeken. Maar naar mijn weten is de mix van PoPuP Galerie voor kunst en comedy uniek. Daarin is Utrecht dan toch maar mooi trendsetter.

“Het hele idee is dat je een pand dat te huur staat veel beter in bruikleen aan ons kunt geven, dan het leeg te laten staan. Wij zorgen ervoor dat huurders de potentie van de locatie kunnen zien. Bovendien zijn wij er altijd, dus kunnen we geïnteresseerden opvangen. We creëren welbewust kunstzinnige levendigheid op een plek die anders al snel zou verloederen. De buren zijn meestal blij dat we komen.” Ook nu zijn de eerste contacten met het naastgelegen café al gelegd. “We denken over een eerste gezamenlijke activiteit.”

Na enkele jaren hebben Jeroen en Sasja een hechte kring liefhebbers om zich heen weten te verzamelen, die hen volgen naar elke nieuwe locatie. En op elke locatie groeit deze groep verder aan. Inmiddels vormen ze zo een levensvatbaar bedrijf waarbinnen zij hun passie voor laagdrempelige kunst en een broedplaats van inspiratie kunnen delen.

Advertentie