Prins Bernhard jr. genomineerd voor ‘huisjesmelker van het jaar’

Geheel links Tweede Kamer-lid Sandra Beckerman met naast haar ROOD-voorzitter Lisa de Leeuw. Zij brachten het bericht van de nominatie persoonlijk naar één van de bedrijven van de prins. Foto: ROOD

De woningnood en de machtspositie van particuliere huisbazen maken huurders kwetsbaar voor uitbuiting, meent SP-jongerenorganisatie ROOD. Voorzitter Lisa de Leeuw: “Als één iemand daar nu symbool voor staat, is het wel Pandjesprins Bernhard.”

De prins heeft veel vastgoed in bezit, onthulde Het Parool deze maand. Volgens de krant moeten huurders bovendien sleutelgeld betalen, terwijl dat wettelijk niet is toegestaan. Ook zou de makelaar eisen dat sommige kamerbewoners zich niet inschrijven op hun adres, zodat ze buiten het zicht van de gemeente blijven.

Uitzoeken
In een reactie op het Parool-artikel stelde Zijne Hoogheid Prins Bernhard van Oranje-Nassau, Van Vollenhoven dat hij het beheer van zijn vastgoed heeft uitbesteed. Hij zal uitzoeken of er inderdaad regels worden overtreden, beloofde hij.

Maar de SP-jongeren wachten dat niet af en nomineren hem alvast voor hun jaarlijkse prijs. De winnaar wordt in februari bekendgemaakt.

ROOD pleit voor betaalbare woningen, hardere sancties voor huisjesmelkers, meer zeggenschap voor huurders en de mogelijkheid om verhuurders de stad uit te sturen als ze vaak in de fout gaan. Ook zou speculeren met vastgoed moeten worden ingedamd.

De linkse jongeren zijn niet de enigen die zich over malafide huurbazen opwinden. Deze maand stuurden de wethouders van twaalf studentensteden een brief aan de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken Kasja Ollongren, waarin ze erop aandringen huisjesmelkers harder aan te pakken.

Pluim
Het is weleens misgegaan met de prijs van ROOD. Een verhuurder werd van allerlei vreselijke dingen beschuldigd: hij zou bijvoorbeeld studentes laten strippen voor een kamer. Maar de SP-jongeren konden de aantijgingen niet hardmaken. Twee jaar later gaven ze hem zelfs een gouden pluim.

De prijswinnaar van afgelopen jaar was boos en stuurde een advocaat op de SP’ers af. Toen gaven ze hem een tweede prijs: de gouden huilebalk.

Tags: huisbaas

Advertentie