Promovenda onderzoekt succes palingpop

Volendamse zangers vieren triomfen dankzij 'los' management foto: Volendam Music BV - Robert Gort

Waarom zijn Nick en Simon, Jan Smit en de 3JS zo succesvol? De Volendamse zangers werkten mee aan een Utrechts promotieonderzoek.

“De 3 JS zouden nooit, zoals Jan Smit, in een boxershort op een billboard staan”, zegt Karin Manuel. Voor de onderzoeker is de eigenzinnigheid van de artiesten in de stal van Volendam Music BV een van de factoren die het succes van de zangers bepalen.

Kenmerkend voor de organisatiecultuur van het artiestenbureau is volgens Manuel dat de grote man daarachter, Jaap Buijs, en zijn kinderen Alice en Aloys hun sterren ook de ruimte bieden om een eigen koers te varen. “De 3JS hebben bijvoorbeeld een mening die het meest afwijkt van die van Jaap Buijs. Dat zou tot botsingen kunnen leiden, maar ze komen er altijd uit.”

Manuel promoveerde dinsdag op het proefschrift waarin ze onderzocht wat belangrijke succesfactoren zijn in de Nederlandstalige muziekbusiness. Ze volgde twee jaar lang de Volendam Music BV en Lukassen Producties. Dat laatste bureau is vooral bekend van het Megapiratenfestijn en begeleidt artiesten als het feestduo De Gebroeders Ko en volkszanger Winnie.

De onderzoeker woonde onder andere vergaderingen, albumopnames en concerten van artiesten bij. Manuel stelt in haar proefschrift vast dat beide bureaus successen weten te boeken door de informele manier waarop alle betrokkenen met elkaar omgaan. Daarmee weerlegt ze naar eigen zeggen theorieën in de gangbare managementliteratuur die succes veel meer verklaren door hierarchische verhoudingen binnen organisaties en juist weinig speelruimte voor individuele medewerkers.

Het proefschrift van Manuel is sinds woensdag verkrijgbaar in een handelseditie onder de titel Een wereld van succes. Organiseren en managen van succes in de Nederlandstalige muziekbusiness.

Advertentie