PvdA en Vidius onderzoeken leefbaarheid Uithof

In de zomer is er in De Uithof weinig te beleven

Een gezamenlijke actie van studenten en politici moet de leefbaarheid van De Uithof op de politieke agenda zetten. Daarna zijn de gemeente en de universiteit aan zet.

Zodra het weekend aanbreekt, verandert De Uithof in een spookstad. Maar een fractie van de 60 à 70.000 studenten en werknemers die er dagelijks komen, vindt dan zijn of haar weg naar de campus. Een groot deel van de 2500 bewoners gaat naar huis. Wie achterblijft, moet het doen met een kleine, maar dure supermarkt en de kroeg The Basket die doordeweeks om 22  uur sluit en in het weekend gesloten is. Daar moet verandering in komen, vinden de Partij van de Arbeid in Utrecht en de studentenbelangenvereniging Vidius. Samen nemen zij het initiatief voor een onderzoek naar de wensen van bewoners en bezoekers van De Uithof. In een bijbehorende petitie richten zij zich direct tot de gemeente en de universiteit.

Als het aan de gemeente en de universiteit ligt, gaat De Uithof binnen Utrecht een steeds belangrijkere rol spelen. Het Science Park moet aantrekkelijk zijn voor bedrijven; het Universitair Medisch Centrum en het nog te bouwen Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie maken De Uithof ook voor mensen van buiten de academische wereld een belangrijke bestemming. Niet voor niets staat De Uithof vanaf 2018 via een tramlijn direct in verbinding met het Centraal Station, zegt de PvdA.

Volgens Bülent Isik, woordvoerder wonen van deze partij in Utrecht, kan de ontwikkeling van de voorzieningen in De Uithof daarom niet achterblijven. In een levendige, Turkse lunchroom aan de al even bedrijvige Kanaalstraat, vertelt hij: "De Uithof breidt op allerlei vlakken uit. De naamsbekendheid van De Uithof groeit, net als het aantal bewoners, werknemers en bedrijven. De Universiteit Utrecht behoort bovendien al jaren tot de beste universiteiten van Nederland en Europa. Maar de voorzieningen waar mensen gebruik van kunnen maken, blijven achter."

In het onderzoek kunnen studenten en medewerkers aangeven waar ze precies behoefte aan hebben. Bijvoorbeeld aan ontmoetingsplekken, horeca- en uitgaansgelegenheden, of aan een apotheek, supermarkt of bakker. Het initiatief voor de actie kwam van Vidius, behartiger van studentenbelangen. Zij zocht contact met de Utrechtse tak van de Jonge Socialisten (JS), de jongerenafdeling van de PvdA. In een kleine drie weken zetten Vidius en de JS de actie op poten. Via de JS werd ook het contact gelegd met Isik.

Harm de Jong is voorzitter van Vidius en aanjager van het leefbaarheidsonderzoek. De eerste resultaten van het onderzoek en de petitie wil hij op 25 november aanbieden aan vertegenwoordigers van de universiteit en de gemeente, onder wie wethouder Gilbert Isabella (PvdA). Op die dag organiseert Vidius in muziekcentrum Ekko een symposium ter afsluiting van de eveneens door hen georganiseerde Maand van de Studentenhuisvesting. De Jong: "Als het aan mij ligt, staat de leefbaarheid van De Uithof vanaf januari 2014 op de agenda".

En het blijft niet bij de Uithof. Ook het City Campus Max-complex in Kanaleneiland verdient volgens de initiatiefnemers aandacht. De Jong: "Ook daar blijven de voorzieningen achter bij het aantal bewoners. Niemand heeft hen ooit gevraagd waar zij eigenlijk behoefte aan hebben."

Afstemming tussen studenten en bewoners, universiteit en gemeente is bij alle toekomstige plannen een vereiste, zegt Isik. "Eerst moeten we inventariseren wat er precies nodig is. De universiteit moet dan grond of gebouwen beschikbaar stellen. Waar dat nodig is, moet de gemeente de bestemmingsplannen voor gebouwen in De Uithof aanpassen." De eerste gesprekken met de Universiteit Utrecht (eigenaar van alle grond onder De Uithof) hebben al plaatsgevonden.

De actie is niet de eerste poging om het geringe aantal winkels en cafés dat De Uithof rijk is op de agenda te krijgen. De bewonersorganisaties van de verschillende studentencomplexen in De Uithof kaartten al vaker aan (pdf) dat de voorzieningen tekortschieten. Uit een enquête van de bewonersorganisatie van de studentenflat aan de Cambridgelaan, bleek vorig jaar dat 61 procent van de ondervraagden het aanbod van de enige aanwezige supermarkt, een Spar, te beperkt en de prijzen te hoog vindt. De dagelijkse voorzieningen in De Uithof kregen van hen een 4,3.

Een veelgehoord bezwaar om in De Uithof meer voorzieningen te openen, is de sterk wisselende aanwezigheid van bewoners en bezoekers: op werkdagen is het er druk, in het weekend en tijdens de vakantie is er niemand. Maar volgens De Jong is dat argument niet langer houdbaar: "Mensen vragen zich altijd af hoe rendabel het is om in De Uithof een winkel of café te openen. Nu De Uithof groeit kan dat argument van tafel."

Deelnemen aan het onderzoek of de petitie invullen kan op de website van Vidius 

Advertentie