Radboud Universiteit niet meer katholiek

Foto Shutterstock

Het besluit komt na een slepend conflict tussen de kerk en de twee instellingen over het benoemen van toezichthouders en het ontvlechten van de universiteit en het ziekenhuis.

De universiteit is in 1923 opgericht als de Roomsch Katholieke Universiteit Nijmegen. Per 15 november 2020 wordt het predicaat katholiek ingetrokken. Tot die datum zijn de instellingen dus nog katholiek, daarna niet meer.

Niet katholiek genoeg
De Nederlandse bisschoppen hadden het recht om nieuwe bestuursleden te benoemen van de Stichting Katholieke Universiteit (SKU), de toezichthouder van zowel de Nijmeegse universiteit als het academische ziekenhuis. Sinds 2014 deden ze dat niet meer, omdat de voorgedragen kandidaten niet katholiek genoeg zouden zijn.

De stichting stapte naar de rechter om de impasse te doorbreken en won deze zaak afgelopen zomer. De stichting mag nu zonder de bisschoppen haar leden benoemen en mag ook een bestuurlijke splitsing voorbereiden van het academische ziekenhuis en de universiteit.

De stichting betreurt het besluit van de bisschoppen zeer, “maar zal het respecteren”, staat in een verklaring. Naar verwachting krijgen het ziekenhuis en de universiteit per 1 januari elk een eigen raad van toezicht.

Bidden
Voor de juridische status en de medezeggenschap van de Radboud Universiteit verandert er weinig, zegt een woordvoerder. “We zijn en blijven een ‘bijzondere’ universiteit.” Een universiteit is 'bijzonder' als deze niet door de overheid is opgericht zoals 'openbare' universiteiten. Eén ander verschil is de rechtspositie van de werknemers.

Tilburg University is nog wel katholiek. Die is in 1927 opgericht als de Roomsch Katholieke Handelshoogeschool. Halverwege de jaren 80 mocht de instelling zich een universiteit gaan noemen.

Advertentie