Rathenau: 200 miljoen minder voor onderzoek

Body: 

Het Rathenau Instituut houdt voet bij stuk: de overheid bezuinigt de komende jaren op wetenschappelijk onderzoek. Zij gaat er jaarlijks 200 miljoen euro minder aan uitgeven dan nu.

Het Rathenau Instituut houdt voet bij stuk: de overheid bezuinigt de komende jaren op wetenschappelijk onderzoek. Zij gaat er jaarlijks 200 miljoen euro minder aan uitgeven dan nu.

Begin februari sloegen onderzoekers van het Rathenau Instituut alarm, want de overheid zou jaarlijks 400 miljoen euro minder aan wetenschappelijk onderzoek gaan uitgeven. Dat bleek uit een doorrekening van politieke plannen en begrotingen. De onderzoekers brachten het nieuws eerder dan gepland naar buiten, aangezien de politieke partijen over extra bezuinigingen zouden gaan nadenken.

De berekening ergerde de regering. Het Rathenau had namelijk alleen naar de rechtstreekse uitgaven gekeken en hield geen rekening met het extra belastingvoordeel voor bedrijven die in research en development investeren.

Die kritiek sneed hout, en daarom geeft het Rathenau nu een aanvulling. De pijn wordt enigszins verzacht, maar uiteindelijk blijken de uitgaven aan onderzoek toch met 200 miljoen euro te zakken van 5,9 naar 5,7 miljard euro.

Dit bedrag valt in twee delen uiteen. De overheid geeft 4,8 miljard euro rechtstreeks aan wetenschappelijk onderzoek uit en dat zakt naar 4,5 miljard in 2016. De fiscale tegemoetkoming stijgt van 1,1 naar 1,2 miljard euro.

Het Rathenau-rapport over de onderzoeksfinanciering was overigens al achterhaald toen het van de drukpers rolde. Minister Verhagen kondigde nadien aan dat 90 miljoen euro van het indirecte belastingvoordeel toch als rechtstreekse uitgave naar de wetenschap zal gaan, als toeslag op geld dat de bedrijven in een zogeheten ‘topconsortium voor kennis en innovatie’ steken. Op de website van het Rathenau Instituut staat een aangepaste tabel.

Facebook Twitter Whatsapp Mail