Ravage na plofkraak pinautomaat in De Uithof

Vannacht hebben onbekenden de ING-pinautomaat in de muur van de Spar in De Uithof tot ontploffing gebracht. Hoewel de politie het nog niet kan bevestigen, lijkt alles er op te wijzen dat de verantwoordelijken voor de plofkraak zonder buit zijn vertrokken.

De daders lieten tegen half vijf vanochtend de automaat vol gas lopen en lieten deze ontploffen. Om bij het geld te komen, moesten ze de Spar-supermarkt binnendringen. Maar daar lag bij aankomst van medewerkers van Security de geldcassette nog.

De kraak had een enorme ravage tot gevolg. Behalve dat de pinautomaat is verwoest, is er ook de nodige schade in de supermarkt. “De daders hadden een ruit ingeslagen om binnen te komen. Vervolgens is door de ontploffing het koffiemeubel een stuk van de muur gekomen; de inhoud lag verspreid over de grond. Winkelmandjes lagen door de winkel”, vertelt Mirjam Bestebreurtje van de Spar die in de loop van de ochtend gewoon de winkel opende.

De kraak duurde niet langer dan twee minuten en de daders waren snel vertrokken. “We kregen een automatische brandmelding binnen door de rookontwikkeling die was ontstaan”, vertelt adviseur security Leon van Kuyk van de Universiteit Utrecht. “We waren daardoor snel ter plaatse, maar de daders waren er op dat moment al vandoor.”

De geldcassette was nog dicht na de ontploffing en is door de daders achtergelaten. Ze zijn vermoedelijk zonder buit vertrokken, maar de politie kan dit nog niet bevestigen. Wie de daders zijn, is nog niet bekend. Op de camerabeelden van de Spar is te zien hoe twee daders de supermarkt zijn binnengedrongen. Getuigen hebben hierna drie personen zien wegrennen richting de Cambridgelaan.

Het onderzoek loopt nog en de politie roept eventuele getuigen op zich te melden: “Indien u voor, tijdens of na dit incident iets verdachts of ongewoons heeft gezien dat mogelijk betrekking heeft op deze plofkraak wordt u verzocht contact op te nemen met de District-recherche Utrecht Stad via het telefoonnummer 0900-8844.”

Over anderhalve week zal er een nieuwe pinautomaat geplaatst worden. Tot die tijd kunnen mensen terecht bij de pinautomaat in het UMC Utrecht.

Advertentie