Rechter eist persoonlijkheidsonderzoek van serieverkrachter

De compositietekening uit 1995 van de serieverkrachter.

De vermeende serieverkrachter wordt uiteindelijk vervolgd voor vier verkrachtingen. De rechter wil dat de man in het Pieter Baan Centrum wordt geobserveerd. De verdachte weigert dit.

Eind 20ste en begin 21ste eeuw was Utrecht in de ban van een serieverkrachter. De man sloeg regelmatig toe in het gebied rondom De Uithof. Maandag 13 april stond de 52-jarige Gerard T. uit Nieuwegein voor de rechter. Hij wordt er van verdacht de serieverkrachter te zijn. Hem worden nu vier verkrachtingen ten laste gelegd. 

De voormalige tegelzetter verscheen maandag op de zitting met een zwarte capuchon over zijn hoofd. Aanvankelijk wilde hij helemaal niet komen.  

De NOS had na de eerste zitting zijn stem onvervormd uitgezonden op de televisie, wat in strijd is met de persrichtlijn. Volgens de advocaat van T. loopt de man daardoor gevaar in de gevangenis als andere gedetineerden zijn karakteristieke stem zouden herkennen. 

De rechtbankvoorzitter vertelde dat de televisiemakers zijn aangepakt. De rechtbank-president vroeg vervolgens of T. zijn capuchon wilde afdoen; hij vindt het onprettig om te communiceren met T. zijn hoofd bedekt houdt. Daarop haalt T. de capuchon van zijn hoofd.  

Op de zitting blijkt dat de officieren van justitie de verdachte de afgelopen maanden hebben geconfronteerd met 22 aanrandingen en verkrachtingen in 1995 en 1996 die rond De Uithof werden gepleegd en die aan de serieverkrachter worden toegeschreven. T. hulde zich echter in stilzwijgen, zegt de officier. Daarom heeft het OM bijna alle zaken moeten laten vallen.  

Er stonden al drie verkrachtingen in Utrecht, Bunnik en Bilthoven op de dagvaarding; een vierde voltooide verkrachting in De Bilt in 1995 is aan die dagvaarding toegevoegd. T. heeft daar veel sporen achtergelaten.

Het Openbaar Ministerie wil dat de persoonlijkheid van T. wordt onderzocht. Het OM wil graag dat T. wordt geobserveerd in het Pieter Baan Centrum, maar de verdachte laat direct zeggen daar niet aan te zullen meewerken.  

De rechtbank vindt het echter belangrijk om meer te weten over T. en de rechters bepalen dat de zaak wordt terugverwezen naar de rechter commissaris. Die rechter gaat een psychiater aanwijzen die het onderzoek naar de persoonlijkheid van T. zal leiden. Mogelijk komt T. dan toch nog in het Pieter Baan Centrum terecht.

Advocaat Maarten Krikke eist daarnaast  dat het ‘lokfietsdossier  aan dit strafdossier wordt toegevoegd. T. werd ontmaskerd als verkrachter toen hij zijn dna moest afstaan nadat hij een lokfiets van de politie had gestolen.

Zijn advocaat suggereert dat de politie de lokfiets doelbewust in de buurt van T. heeft neergezet, omdat deze al verdachte was in het serieverkrachteronderzoek. De officier van justitie ontkent dat. De rechtbank ziet er ook geen brood in en zij wijst het verzoek af. De lokfiets blijft buiten deze zedenzaak.

De rechtbank verlengt de voorlopige hechtenis van T. met 3 maanden. De volgende zitting is op 1 juni.

Advertentie