Rechter maakt komst spaceboxen naar Rijnsweerd onzeker
De soap rond de herplaatsing van de 234 spaceboxen blijft maar voortduren. De rechter heeft bepaald dat de vergunning voor plaatsing van de studentenwoningen in Rijnsweerd niet in orde is.
Voor de tijdelijke huisvesting van de spaceboxen in Rijnsweerd mag slechts een vergunning van maximaal vijf jaar worden afgegeven, oordeelt de rechter. De vergunning voor negen jaar, die de gemeente in september gaf, is daarmee ongeldig verklaard.
Het is het zoveelste obstakel in de lange weg naar het vinden van een nieuwe locatie voor de spaceboxen, terwijl het tekort aan studentenkamers in Utrecht nog steeds fors is. Verhuizing van de boxen naar Tuindorp ging na protesten van bewoners eerder dit jaar niet door. En nu slagen de bewoners van Rijnsweerd er in de komst van de spaceboxen via de rechter te traineren.
Het is onduidelijk wat er nu gebeurt. Het gemeentebestuur beraadt zich op dit moment op vervolgstappen, laat een woordvoerder weten. Het kan zijn dat de gemeente een nieuwe vergunning geeft voor de plaatsing van de spaceboxen in Rijnsweerd, maar dan eentje die wel voldoet aan de richtlijnen van de rechter.
De tijd voor de spaceboxen begint wel te tikken. Momenteel staat een deel van de spaceboxen nog aan de Bolognalaan (waar gebouwd gaat worden aan een nieuw SSH-studentencomplex). De rest staat tijdelijk op het KPN-terrein aan de Burgemeester Fockema Andreaelaan, maar de vergunning daarvoor verloopt op 1 januari 2014.
Harm de Jong, voorzitter van de Utrechtse studentenunie VIDIUS, baalt er van dat er keer op keer uitstel is voor de plaatsing van de spaceboxen. "Dit betekent dat 234 studenten nog steeds geen kamer hebben." De Jong is wel tevreden dat de rechter andere bezwaren van omwonenden van tafel heeft geveegd. "De argumenten over de mogelijke parkeeroverlast en geluidsoverlast en de mogelijkheid tot inspraak en onderzoek gaan ook voor de rechter niet op."
Update: De gemeente gaat niet op zoek naar een nieuwe plek voor de spaceboxen, zegt de wethouder woensdag in het Algemeen Dagblad. De wethouder schetst drie opties: er wordt in beroep gegaan tegen de rechterlijke uitspraak, de gemeente wacht de inhoudelijke procedure af, of de gemeente geeft een nieuwe vergunning af.