Recordaantal Nederlandse studenten naar het buitenland

Bijna een kwart van de Nederlandse studenten gaat korte tijd naar het buitenland voor een studie of stage. Nog eens twee procent volgde er een volledige opleiding.

In 2013-2014 had 24 procent van de afgestudeerden buitenlandervaring opgedaan tegen 22 procent van de lichting vóór hen, blijkt uit een analyse van internationaliseringsorganisatie EP-Nuffic. Deze studenten bleven ingeschreven bij hun universiteit of hogeschool en behaalden een aantal studiepunten in het buitenland: gewoonlijk dertig of zestig.

Nederland zit nu al boven de Europese doelstelling van twintig procent voor 2020. Maar of dat zo blijft is de vraag. De invoering van het leenstelsel in 2015 kan leiden tot een daling van de positieve trend, vreest EP-Nuffic.

Populairst
De populairste bestemmingen voor Nederlandse uitwisselingsstudenten zijn het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Spanje en Duitsland.

De reislust verschilt nog altijd flink per opleiding. Zo’n zestig procent van de studenten landbouw en milieu gaat op uitwisseling. Van de leraren in opleiding en van universitaire rechtenstudenten trekt maar veertien procent de stoute schoenen aan.

Utrecht staat in een ranglijst met 45 instellingen op een twaalfde plaats als het gaat om het percentage studenten dat een buitenlandervaring in zijn studie heeft gehad.

1         HAS Den Bosch, 97 procent    
2         Hotelschool The Hague, 95 procent   
3         Wageningen University, 63 procent    
4         Universiteit Maastricht, 58 procent    
5         Vilentum HS, 58 procent    
6         Design academy Eindhoven, 55 procent   
7         TU Delft, 52 procent   
8         NHTV Breda, 48 procent   
9         TUE Eindhoven , 46 procent                       
10        Stenden, 42 procent     
11        Van Hall Larenstein, 39 procent    
12        Universiteit Utrecht, 36 procent

Volledige opleiding
Nederland telt relatief nog altijd weinig studenten die een volledige bachelor- of masteropleiding in het buitenland volgen. Van de lichting afgestudeerden in 2013-2014 deden bijna 13.700 studenten dit, oftewel twee procent van het totaal. Het Europese gemiddelde is 3,3 procent. Alleen Noorwegen, Zwitserland, Duitsland en Zweden steken daar bovenuit.

Vlaanderen is nog altijd de belangrijkste bestemming voor Nederlandse ‘diploma-studenten’ (3.450), gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (3.300) en de Verenigde Staten (1.900).

 

Advertentie