Ook UU maakt inhaalslag na corona
Recordaantal promoties aan universiteiten

In het onderwijs presteren vrouwen beter dan mannen. Ze krijgen hogere schooladviezen, gaan vaker naar de universiteiten en behalen ook vaker dan hun mannelijke studiegenoten hun diploma.
Toch hebben ze een achterstand in de wetenschap. In de jaren negentig schreven bijna alleen mannen een proefschrift. Maar daar is langzaamaan verandering in gekomen. Steeds vaker ging de doctorstitel naar een vrouw.
Collegejaar 2020/2021 was een mijlpaal: voor het eerst promoveerden er meer vrouwen dan mannen. De afgelopen twee jaar hebben ze een echte voorsprong genomen: 52 procent van de kersverse doctors is vrouw. Aan de UU schommelde het percentage vrouwelijke promovendi tussen 2017 en 2023 tussen de 52 en 56 procent, blijkt uit universitaire cijfers.

© HOP. Bron: CBS.
Het aantal promoties nam toe, vooral vanaf 2009. Toenmalig minister Ronald Plasterk verhoogde destijds de ‘promotiebonus’, zodat het voor faculteiten lucratiever werd om promovendi naar de doctorstitel te loodsen. Inmiddels is dat bedrag zo’n 80.000 euro per goedgekeurd proefschrift. In 2024 werden bijna zesduizend doctorstitels vergeven.
Ook aan de UU was het aantal promoties in 2024 hoger dan ooit. In het Academiegebouw mochten 610 promovendi hun bul in ontvangst nemen. Dat zijn er drie meer dan in het vorige topjaar 2019.
Na lagere aantallen in de coronajaren lijkt er sprake te zijn van een inhaalslag van vertraagde promotietrajecten, zo laat de universitaire afdeling Onderzoek weten. Er is geen sprake van universitair beleid om het aantal promoties omhoog te brengen. Wel is het zo dat successen met beursaanvragen leiden tot meer (promotie)onderzoeksprojecten.

©DUB. Bron UU
Met name in de gezondheidszorg promoveren veel vrouwen. In de wiskunde, natuurwetenschappen en techniek domineren nog altijd de mannen.

© HOP. Bron: CBS.
Volgens het Rathenau Instituut is het aantal buitenlandse promovendi in de loop der jaren flink gegroeid: van 27 procent in 2007 naar 56 procent in 2023. Van deze niet-Nederlandse promovendi komt iets meer dan de helft van buiten Europa.