Roeiers gooien duurzaamheid in de strijd om een nieuwe roeibaan

Waarom niet in de Utrechtse polder Rijnenburg een recreatiegebied met roeibaan zoals de Amsterdamse bosbaan in het Amsterdamse bos?

De plannen voor een roeibaan in de polder ten zuidwesten van knooppunt Oudenrijn tussen de A2 en A12 bestaan al jaren. De roeibaan zou onderdeel gaan uitmaken van een nieuwe woonwijk in de polder. De bouw daarvan ging echter tijdens de economische crisis van tafel.

De Stichting Watersportbaan Midden-Nederland (SWMN) ziet nu toch nieuwe kansen voor een roeibaan op die plek. De stichting die de Utrechtse roeiverenigingen Orca, Triton en Viking vertegenwoordigt, is al jaren op zoek naar extra trainingsfaciliteiten. Op het Merwedekanaal hebben de roeiers steeds minder de ruimte door de toenemende pleziervaart en het toenemend aantal bruggen. Daarom wijken de toproeiers van de verenigingen sinds kort uit naar Vianen voor hun trainingen.

De SWMN vraagt het Utrechtse stadsbestuur om de mogelijkheid van een roeibaan in Rijnenburg serieus te onderzoeken. Nadat plannen voor een roeibaan in De Uithof door het universiteitsbestuur werden afgeschoten, is Rijnenburg de enige locatie op fietsafstand van de binnenstad waar de aanleg van nieuw roeiwater mogelijk is.

De stichting springt in op gemeentelijke plannen om in Rijnenburg een “energielandschap” te creëren, zonder woningen maar met windmolens en zonnepanelen. De gemeenteraad spreekt daar binnenkort over. SWMN-voorzitter Anne de Lange: “Wij vragen om daarbij wat breder te kijken. Een roeibaan zou een prachtige aanvulling zijn.”

Volgens De Lange ziet de stichting kansen voor een “slimme combinatie van duurzame energie en een multifunctionele roeibaan”. Zo kan het roeiwater een bron van duurzame energie zijn als gebruik wordt gemaakt van temperatuurverschillen en stroming. Daarnaast kan het dienen als waterbuffer die in natte perioden water opvangt en in droge perioden water beschikbaar heeft.

Tegelijkertijd zou een roeibaan, zeker als ook andere sporten als zwemmen en kanoën daar een plaats krijgen, het hart kunnen vormen van een recreatiegebied. De Lange: “Wij snappen heus wel dat een roeibaan alleen voor roeiers niet haalbaar is, er moeten meer mensen van profiteren. Daarom maken we graag de vergelijking met de Amsterdamse bosbaan in het Amsterdamse bos. Dat is toch een heel mooi gebied geworden voor de omwonenden.”

Tags: roeien | orca | triton

Advertentie