Roeiers zien Rijnenburgbaan in rook opgaan

Foto DUB

Eind vorige week werd bekend dat het Utrechtse stadsbestuur acht windmolens en ongeveer 230 hectare aan zonnepanelen wil plaatsen in de polders Rijnenburg en Reijerscop. De Utrechtse roeiverenigingen maakten zich de afgelopen jaren hard voor een watersport- en recreatiegebied in het gebied ten zuiden van de A12 en De Meern. Maar dat komt nu niet voor in de nieuwe voorstellen waarover de gemeenteraad dit jaar een beslissing moet nemen.

Een nieuwe studie wijst volgens het college van B & W uit dat een gebied met roeiwater zo’n 40 tot 50 miljoen zou kosten. Daar zou nog eens een jaarlijkse exploitatie van een kwart miljoen bijkomen. Met de huidige plannen voor een ‘energielandschap’ in de polders is dit volgens het stadsbestuur niet te betalen.

Pas als er in de toekomst mogelijk woningen gebouwd gaan worden in de polder zou een water- en recreatiegebied weer in zicht komen. Om die reden is er nog wel ruimte gereserveerd voor een roeibaan, zij het iets zuidelijker dan in eerdere schetsen was aangegeven. Maar woningbouw is op de korte termijn niet voorzien.

De drie roeiverenigingen Viking, Orca en Triton spreken in een persbericht hun teleurstelling uit over het besluit. Zij wijzen erop dat het Utrechtse roeien steeds verder in de problemen geraakt. Vorig week werden ook nieuwe gemeentelijke plannen gepresenteerd voor een nieuwe woonwijk langs het Merwedekanaal waarop de roeiers nu vooral trainen. De verenigingen zijn niet blij met de vijf nieuwe bruggen die zijn gepland over het kanaal. Ook dreigt de afsluiting van een pad waarover nu roeicoaches met de boten meefietsen.

Tags: roeien | orca | triton

Advertentie