Roeiverenigingen willen drie ton voor afsluiting Merwedekanaal

Het onderkomen van de roeiverenigingen aan het Utrechtse Merwedekanaal. Foto: Orca / Wikipedia

Orca, Triton en Viking komen met deze eis in de week dat de Utrechtse toproeister Inge Janssen op het WK in Oostenrijk brons behaalde en een Olympisch ticket binnensleepte. In een bericht dat onder meer te lezen is op de site van Orca waarschuwen de verenigingen dat dit misschien de laatste keer is dat een Utrechtse student op het hoogste roeiniveau gaat acteren.

Oud-voorzitter van Orca Tessa Sturkenboom zei het op Twitter zo:

Wieeehieee @JanssInge van @AUSROrca heeft haar ticket naar de Olympische Spelen in Tokyo bemachtigd!! Super gaaf!
Weet je wat minder gaaf is? Dat het halve Merwedekanaal afgesloten wordt. Wordt dit dan het laatste OS ticket voor roeiend Utrecht?
https://t.co/d4HR4vo8gB

— Tessa Sturkenboom (@TessaSturk) August 28, 2019

Orca, Triton en Viking zijn al langer verontrust over de krappe ruimte op het Merwedekanaal. Door werkzaamheden aan de Nelson Mandelabrug en aan een nieuwe expeditiebrug voor de Jaarbeurs worden de verenigingen het aankomende jaar nog verder beperkt, melden ze. “Het was al niet makkelijk om te roeien in Utrecht, maar aankomend jaar wordt het onze roeiers onmogelijk gemaakt om nog te trainen", zegt Ross Goorden, huidig voorzitter Orca, in het bericht. 

Volgens de drie verenigingen is er bij de voorbereidingen voor de werkzaamheden geen rekening gehouden met roeiers en heeft overleg met de gemeente uitgewezen dat de problematiek nog ernstiger is dan verwacht. Er zou sprake zijn van een halvering van het roeiwater. Daarom eisen zij drie ton als compensatie voor maatregelen zoals extra vervoer van roeiers en wedstrijdboten naar alternatieve locaties.

Volgens de verenigingen maakt de situatie duidelijk dat de gemeente werk moet maken van de plannen om een roeibaan neer te leggen in de nieuwe wijk Rijnenburg.

Tags: roeien

Advertentie