Rotterdamse wetenschapper betrokken bij bedenkelijk dna-onderzoek

Foto Pixabay

De wetenschappers gebruiken het erfelijk materiaal om gezichtsreconstructies te maken, waaruit iemands huidskleur, gezichtsvorm, haarkleur en oogkleur zijn af te lezen. De techniek bevindt zich nog in een vroeg stadium, maar deskundigen vrezen dat China die uiteindelijk wil inzetten om dissidenten en minderheden op te sporen via massa-surveillance.

Een Rotterdams geneticus, Fan Liu, werkte mee aan meerdere onderzoeken naar gezichtsvormen. Hij volgde een master in de havenstad en was de afgelopen jaren werkzaam bij het Erasmus MC. In 2015 sloot hij zich aan bij het Beijing Institute of Genomics, dat samenwerkt met de Chinese veiligheidsdiensten.

Weinig keuze
Volgens de wetenschappers voldoet het onderzoek aan de internationale standaarden en hebben alle deelnemers schriftelijke toestemming gegeven. De New York Times trekt dit echter in twijfel. De dna-monsters zouden zijn verzameld onder het mom van een verplicht gezondheidscontroleprogramma. Bovendien hebben veel Oeigoeren, die door de Chinese autoriteiten zijn opgenomen in grote interneringskampen, weinig keuze.

Het Erasmus MC zegt in een verklaring niet samen te werken met het Chinese instituut waar Liu zijn onderzoek heeft gedaan. “Omdat het Erasmus MC niet bij het onderzoek van dr. Liu in China is betrokken, heeft het geen informatie over de gebruikte datasets, noch over de steekproefdetails of over andere aspecten van dit onderzoek.”

Er zouden op dit moment geen bewijzen zijn van “integriteitsproblemen” waarbij de medewerker is betrokken. Mochten er nieuwe feiten boven tafel komen, dan zal het medisch centrum deze met hem bespreken en, indien nodig, passende maatregelen treffen. “Ongeacht of de activiteiten werden uitgevoerd onder auspiciën van het Erasmus MC.”

Advertentie