Run op grote studentenvereniging, ‘kleintjes’ hebben het moeilijker

Studentenverenging UMTC tijdenss de parade van een oude UIT. Foto: DUB

Bij C.S. Veritas liep het dit jaar storm vanaf het moment dat studenten zich als nieuw lid mochten aanmelden. Preses Daniël Koolen laat weten dat het aantal geïnteresseerden het aanbod ruimschoots overschreed. ”We kregen meer dan duizend aanmeldingen, terwijl we uiteindelijk maar plek hebben voor 450 eerstejaars. Het aantal aanmeldingen is daarmee groter dan voorgaande jaren.” Hoeveel groter kon hij niet zeggen, maar preses Daniël ziet wel dat (aankomende) studenten meer dan normaal behoefte hebben aan sociale contacten. ”De afgelopen maanden hebben veel scholieren en studenten thuis moeten zitten vanwege het coronavirus. Studentenverenigingen bieden een welkome oplossing om, met inachtneming van de coronamaatregelen, alsnog nieuwe mensen te leren kennen.”

Ook bij de gemengde vereniging UMTC merkten ze dat een record aantal mensen zich bij hen wilde aansluiten, vertelt UMTC ab-actis Arjen Koomen. ”We waren blij verrast hoeveel mensen lid wilden worden bij ons. Hierop besloten we om meer leden toe te laten dan voorgaande jaren. We zijn van honderd naar 120 gegaan. Hoewel het verschil niet groot is, wilden we het aantal niet te drastisch verhogen. Kleinschaligheid is één van onze kernwaarden.” Arjen herkent zich in het verhaal dat mensen zich vanwege de corona-omstandigheden sneller zouden aanmelden bij een studentenvereniging. “Ik denk vooral dat mensen vanwege het online onderwijs de sociale contacten missen die ze zouden opdoen via hun studie. De vrienden die ze daar normaal gesproken maken, zoeken ze nu waarschijnlijk bij een vereniging.”

Het lijkt een trend die is te zien in verschillende studentensteden. Ook berichten uit Rotterdam en Groningen tonen een stijgende interesse in studentenverenigingen. Niet elke vereniging in Utrecht kon al met cijfers komen. Zo was Unitas nog bezig met het verwerken van de inschrijvingen en wist vrouwencorps UVSV te melden dat er wel meer inschrijvingen waren dan plaatsen, maar doordat het vrouwencorps met een nieuw systeem werkt, kon UVSV niet vertellen hoeveel meer inschrijvingen er waren dan voorgaande jaren.

‘Lid worden bij een studentenvereniging is goede eerste stap voor nieuwe sociale kring’

Dat het aanmeldingen regent, is niet voor elke vereniging een vanzelfsprekendheid. Zo zag studentengezelligheidsvereniging Biton aanvankelijk een krimp in het aantal aanmeldingen. Vorige week vertelde Biton-fiscus Jens Ratelband dat ze met twintig man nog maar op de helft zitten ten opzichte van het aantal van vorig jaar. “Biton kent normaliter drie introductieperiodes per jaar, waarvan het gros zich aanmeldt tijdens de eerste twee rondes. Helaas moesten we dit jaar de eerste inschrijfronde stopzetten. Vanwege de coronamaatregelen mochten we in die periode als vereniging niet open en moesten we naarstig op zoek naar alternatieven voor de introductietijd. Het gevolg was dat veel geïnteresseerden hun lidmaatschap bij Biton nog even wilden uitstellen vanwege alle onzekerheden. Begrijpelijk als je geen contributie wilt betalen aan iets waar je nog lange tijd niet heen kunt.”

Desondanks is er wel een sprankje hoop, en nam het aantal mailtjes van geïnteresseerden om lid te worden bij Biton de afgelopen dagen gestaag toe. “We kregen wel drie mailtjes per dag, dat is voor ons doen best hoog”, zegt Jens positief die het aantal aanmeldingen maandag 24 augustus zag stijgen naar 35, wat meer dan gemiddeld is voor Biton. ”En dat terwijl de tweede inschrijfronde pas over een maand start.” Of de toegenomen interesse is terug te voeren op de overstap naar online onderwijs en de daardoor toegenomen behoefte aan sociaal contact, kan volgens hem goed kloppen. “De online leeromgeving is een stuk minder persoonlijk; het wordt daardoor allemaal wat zakelijker. Ik denk dat lid worden bij een studentenvereniging een goede eerste stap is om een nieuwe sociale kring te creëren, want dat zal de komende tijd veel minder goed kunnen op school.”

‘Mannen komen voor een biertje en schrijven zich dan in’

Vicepreses van de christelijke studentenvereniging SSR-NU François de Gier zegt de verhalen over de massale aanmeldingen te herkennen, maar merkt op dat dit niet per se het geval is binnen zijn vereniging. Vorige week zat de vereniging op 24 aanmeldingen. "Dat waren er vorig jaar vijftig. Het is jammer dat veel mensen die bij een vereniging willen nu worden uitgeloot terwijl er bij andere verenigingen nog plek is.”

Dat de aanmeldingen elders in Utrecht de pan uit rijzen heeft volgens François te maken met naamsbekendheid. “Met 160 actieve leden heeft SSR-NU een stuk minder naamsbekendheid dan bijvoorbeeld Veritas. Daarnaast zijn wij een vereniging met een veel kleinere focusgroep; wij moeten het eigenlijk altijd hebben van mensen die tijdens de UIT langskomen en dat is dit jaar natuurlijk helemaal ruk.”

François zou het liefst weer geïnteresseerden verwelkomen tijdens de borrels. “Het zou ons echt nog wel wat extra leden opleveren als er weer mensen langs zouden mogen komen. Bij de huidige inschrijvingen is twintig van de 24 vrouw en dat heeft er denk ik mee te maken dat er niemand langs kan komen. Het viel ons al eerder op dat mannen eerder zijn geneigd om ergens langs te gaan voor een biertje en zich dan inschrijven, terwijl vrouwen vaak vooronderzoek doen vóórdat ze ergens langs gaan.”


Update 31 augustus 2020

Het Hoger Onderwijs Persbureau meldt op 31 augustus dat zij bij de Landelijke Kamer van Verenigingen hebben geïnformeerd hoe het staat met de aanmeldcijfers van de bij hen aangesloten studentenverenigingen. Dat zijn er 48 en vorig jaar telden zij in totaal 10.000 nieuwe inschrijvingen. Dit jaar staat de teller al op ruim 15.000 en het aantal loopt nog op. Vooral in Eindhoven (+79 procent), Utrecht en Groningen (+66 procent) is de toestroom groot. In Amsterdam en Utrecht zijn de cijfers nog niet compleet en bij een aantal verenigingen kunnen nieuwe leden zich nog inschrijven, dus het totale aantal kan nog oplopen.

 

 

Advertentie