Ze kwamen om te studeren

‘Rusland ronselt Afrikaanse uitwisselingsstudenten’

Foto Shutterstock

De rekrutering van Afrikaanse uitwisselingsstudenten komt op dit moment steeds vaker voor en de gastuniversiteiten spelen daarbij een belangrijke rol, schrijft onder meer Times Higher Education.

Zo zou de Zuidelijke Federale Universiteit in de plaats Rostov aan de Don, nabij Oekraïne, 2500 Afrikaanse uitwisselingsstudenten hebben gerekruteerd. De universiteit dreigde hun beurzen in te trekken en hun collegegeld op te hogen als ze niet zouden gaan vechten. De studenten, die het vaak niet breed hebben, zouden zijn omgekocht met bedragen tot 4000 dollar.

Naar het front
In november sneuvelde de eerste uitwisselingsstudent in de Donbas tijdens een slag tegen Oekraïne. Volgens Times Higher Education ging het om een 23-jarige Zambiaan die twee jaar geleden nog nucleaire technologie in Moskou studeerde. Hij werd om onduidelijke redenen opgepakt en veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf. In de gevangenis is hij gedwongen om zich in te schrijven bij het leger waarna hij per direct naar het front werd gestuurd.

Trainingscentra
Russische studenten en uitwisselingsstudenten worden volgens de afgekondigde gedeeltelijke mobilisatie tot hun 27ste niet opgeroepen, maar mogen zich wel opgeven voor de militaire dienst. Op zo’n honderd universiteitscampussen zouden nu militaire trainingscentra zijn geopend waar rekruten worden opgeleid.

Veel Russische universiteiten verspreiden de oorlogspropaganda van president Vladimir Poetin. Ze verplichten studenten om lezingen bij te wonen en ontslaan kritische academici.

Advertentie