'Schrikbewind bij pedagogische wetenschappen in Leiden'
Vooral hoogleraar Marinus van IJzendoorn zou schuldig zijn aan de problemen, meldt De Telegraaf. Van IJzendoorn, winnaar van de prestigieuze Spinozapremie in 2004, zou al twintig jaar een ‘schrikbewind’ voeren.
Volgens het vernietigende rapport wordt het werkklimaat gekenmerkt door “angst, intimidatie, kwaadsprekerij, blokvorming, laakbaar gedrag op gebied van wetenschap, eigengereid optreden, oncollegiaal gedrag, overtreden universitaire regels, loopjes nemen met waarheid en niet nakomen van afspraken”, aldus De Telegraaf.
“Vreselijk dat mensen met naam en foto in de berichtgeving worden genoemd”, reageert een woordvoerder van de Universiteit Leiden. Maar ze erkent wel dat er sprake is van een “verstoord werkklimaat” bij het instituut.
Er lag al een rapportage van de vertrouwenspersoon over pedagogische wetenschappen, zegt ze. De signalen in die rapportage waren zo ernstig, dat er een interim-directeur is aangesteld om orde op zaken te stellen.
Het verslag van deze directeur, Eric Fischer, is bij De Telegraaf terechtgekomen. Van IJzendoorn zou het verzoek hebben gekregen om niet meer op het instituut te komen. Ook van de andere twee hoogleraren van het instituut zou de universiteit volgens het rapport afscheid moeten nemen.
UPDATE:
De PVV heeft Kamervragen gesteld aan minister Bussemaker (Onderwijs). Daarin wordt de minister gevraagd er bij het College van Bestuur van de Universiteit Leiden op aan te dringen dat drie Leidse hoogleraren worden ontslagen.