Sharing Days: ’Het draait niet allemaal om geld’

Dit is een van de pareltjes van glas uit het depot van het Universiteitsmuseum en waar een crowdfundingsactie voor wordt gestart. Foto UMU

Door een voorbeeld te nemen aan Amerikaanse universiteiten met hun jaarlijks terugkerende Giving Tuesday in oktober, wil de Universiteit Utrecht zorgen voor een soortgelijk concept in de stad.

Suzan Engels, een van de organisatoren van deze week vol activiteiten, zegt dat het wel wat verschilt van de Amerikaanse versie: “In Amerika is de dag meer gericht zijn op het fondsen werven, terwijl wij deze week hier minder de nadruk op leggen, maar ons juist ook richten op verbinding en het inspireren van elkaar.”

“We hopen dat Sharing Days binnen de UU een begrip gaat worden. Dat zou kunnen betekenen dat we minder door het jaar heen organiseren, maar ons meer concentreren op deze week. Zo zou het makkelijker zijn om aandacht ervoor te krijgen.”

Interactief en hybride programma
Studenten, alumni, medewerkers, vrienden, donateurs en Utrechters kunnen tijdens de Sharing Days op diverse manieren bijdragen aan- en onderdeel uitmaken van- een interactief en hybride programma.

Tijdens de week, die georganiseerd wordt door de UU en het Utrechts Universiteitsfonds, is er voor ieder wat wils want de activiteiten zijn nogal divers. Zo kan je de openluchtbioscoop in de botanische tuinen bezoeken onder de sterrenhemel op woensdagavond 18 mei, naar een “Inclusion” bijeenkomst op 19 mei gaan waar je kan luisteren naar de verhalen van vluchtelingen, of gewoon elke dag wat mee pakken van de “Sharing Days”. De opbrengsten van de openluchtbioscoop gaan naar het Utrecht Noodfonds dat zich inzet voor Oekraïense studenten. Ook helpen ze Russische en Belarussische studenten die de impact voelen van de gebeurtenissen in Oekraïne.

Pareltjes van glas
Het Universiteitsmuseum Utrecht start vanmiddag een nieuwe crowdfundingsactie om geld op te halen om een voor Nederland unieke wetenschappelijke collectie glasmodellen te restaureren en tentoon te stellen in 2023 wanneer het museum weer in bedrijf gaat. Het gaat om de zogeheten Blaschkamodellen. Dit zijn delicate glasmodellen van zeedieren, die vader en zoon Leopold en Rudolf Blaschka in 1883 maakten op bestelling van UU-professor Hubrecht die de modellen wilde gebruiken voor zijn colleges biologie. Met de crowdfundingsactie Pareltjes van glas hoopt het museum 15.000 euro op te halen. Paul Lambers, conservator van het museum: “Deze collectie is uniek in Nederland en alleen in Utrecht te zien. Straks kan iedereen ze bewonderen en zien hoe knap ze zijn gemaakt.”

Tijd doneren
‘Het draait niet allemaal om geld’, zegt Suzan. ‘Bij sommige evenementen vragen we alleen wat van je tijd.’ Zit je te krap bij kas om te doneren maar wil je toch een bijdrage leveren naast het bezoeken van een evenement? Dan kan je er ook voor kiezen om tijd te doneren, bijvoorbeeld door een middag te helpen bij het georefereren van oude kaarten van de bijzondere Blaeu- collectie op de dinsdagmiddag 17 mei. Je helpt dan mee oude kaarten te vergelijken met actuele kaarten om zo veranderingen in de tijd aan te geven.

Bekijk hier de rest van het programma.

 

 

 

Advertentie