Slapen met ranzige vis: Delfts corps in de fout bij ontgroening

De universiteit kreeg een anonieme, telefonische klacht over de ontgroening van het Delftsch Studenten Corps, schrijft universiteitsblad Delta. Het bestuur liet een onafhankelijk onderzoek doen en ontdekte dat er inderdaad "zorgwekkende" ontgroeningstaferelen hadden plaatsgevonden in een slaaphuis (een verenigingshuis waar tijdens de kennismakingstijd aspirant-leden onderdak krijgen).

Zo moesten drie mannelijke nuldejaars zich op straat of in de deuropening uitkleden: ze mochten alleen hun onderbroek aanhouden. Ook moest een jongen op zijn knieën een trap beklimmen, terwijl hij knieletsel had. Verder moesten de aankomende leden in een kleine ruimte slapen, waar ze geen plek hadden om hun slaapmatjes helemaal uit te rollen. En daar was ook “een ranzige vis” neergelegd.

Volgens het CvB van de TU Delft komt uit het onderzoek naar voren dat er sprake lijkt te zijn aan een gebrek aan controle bij de kennismakingstijd. De universiteit bestraft de gezelligheidsvereniging daarom met een strafkorting op de bestuursbeurzen: ze krijgen vermoedelijk één jaar 25 procent minder, en misschien zelfs nog minder als eind dit jaar wordt besloten dat ze niet worden toegelaten tot het profileringsfonds. Toelating tot dat fonds is noodzakelijk om voor een periode van 3 jaar beurzen toebedeeld te krijgen. De vereniging mag zich ook niet presenteren op de komende ontvangstweek voor nieuwe eerstejaarsstudenten. 

De president van het Delftsch Studenten Corps erkent verantwoordelijkheid, maar vindt de straf te zwaar. Vernederend was het allemaal niet en die knieblessure viel wel mee. Geen enkele betrokken student zou het woord ‘vernederend’ hebben gebruikt’, schrijft ze in een reactie aan universiteitsblad Delta. Desondanks heeft de vereniging besloten dat het desbetreffende huis niet mag meedoen met de komende kennismakingstijd en alleen voorwaardelijk aan die van 2019. 

Advertentie