Slechts één op drie gepromoveerden werkt aan universiteit

Het aantal vrouwen dat promoveert, groeit, foto Pixabay

Met hun bul op zak zwaaien sommige gepromoveerden de universiteit meteen vaarwel. Anderen werken een poosje als postdoc voor ze toch iets anders gaan doen. Logisch, want voor lang niet iedere doctor is er een baan binnen de academie.

Slechts één op de drie gepromoveerden werkt aan een universiteit, meldt het CBS. Ze zijn docent of onderzoeker, of ze gaan aan de slag als medisch specialist in een universitair medisch centrum.

Buiten de muren van de universiteit werken gepromoveerden vooral in het openbaar bestuur, ziet het CBS. Maar ze werken ook vaak aan hogescholen, algemene ziekenhuizen of andere behandelcentra.

Waar blijven promovendi

Gepromoveerde vrouwen werken vaker aan de universiteit dan mannen – ongeacht de leeftijd. Het gaat om 38 tegen 32 procent.

Ook per vakgebieden zijn verschillen te zien. Wie promoveert in onderwijs, kunst, talen en geschiedenis blijft veel vaker aan de universiteit werken (ruim 40 procent) dan wie de doctorstitel behaalt in de techniek, industrie of bouwkunde (nog geen 20 procent).

Het aantal promoties is sinds 1990 sterk toegenomen van 1900 in studiejaar 1990/91 naar zo’n 5000 in 2018/19. Met name vrouwen zijn veel vaker gaan promoveren.

Tabellen zijn afkomstig van het CBS.

 

Advertentie