Sloop van legendarische loopbrug tussen UB en Van Unnikgebouw

De sloop van de loopbrug begin augustus. Foto Bas Koppe

Bij de renovatie van het Van Unnikgebouw wordt de laagbouw niet gespaard. Dit gedeelte is inmiddels vrijwel volledig gesloopt. Ook is dus een einde gekomen aan de loopbrug tussen het Van Unnik en de Universiteitsbibliotheek op het Utrecht Science Park.

De sloopwerkzaamheden vinden deze zomer plaats omdat de tram gedurende deze maanden niet rijdt vanwege onderhoud aan de trambaan. De kraan staat daarom ook midden op de Heidelberglaan. De kraan hijst de grote onderdelen van de loopbrug richting een container.

In de jaren 70 ging de Brugzaal (zoals het gedeelte van het gebouw officieel heet) voor het eerst open. Niet als verbinding met de bibliotheek, maar wel als deel van het Van Unnik met onderwijsruimtes. Later werd de brugzaal verbonden aan de nieuw gebouwde UB. Tot 2019 konden studenten en medewerkers droog de Heidelberglaan oversteken. In het gedeelte dat blijft staan, is nu een living lab gerealiseerd.

Het gedeelte dat aan de UB vastzit, blijft vooralsnog bestaan. Of dit deel van de brug nog een functie krijgt binnen de bibliotheek is nog niet helemaal duidelijk. Het is al wel bekend dat de hoogbouw van het Van Unnik volledig gestript wordt en dat er in het nieuwe gedeelte werk- en onderwijs ruimtes komen.

Advertentie