Is SP nu toch voor studielening, vraagt Tweede Kamer zich af

De SP kreeg het tijdens de algemene politieke beschouwingen in de Tweede Kamer zwaar te verduren. De partij schaft in haar tegenbegroting niet het zo verguisde studievoorschot af.

In de aanloop naar het afschaffen van de basisbeurs was de SP een van de felste tegenstanders van de maatregel, memoreerde D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold zojuist in de Tweede Kamer. Maar in de tegenbegroting voor 2016 staat niets over het terugdraaien van die maatregel, wierp hij SP-fractievoorzitter Emile Roemer voor de voeten. Of hij daaruit mocht concluderen dat de partij niet meer tegen het studievoorschot is?

Ook de PvdA vindt het opvallend dat de SP in haar tegenbegroting bijvoorbeeld wel pleit voor kleinere klassen en een hogere aanvullende beurs, maar het niet heeft over het studievoorschot. “Als je een maatregel schandalig vindt, dan moet je die terugdraaien”, zegt PvdA-Kamerlid Mohammed Mohandis. “Maar ik ben blij dat de SP zich realiseert dat het een goede, stabiele maatregel is.”

Besparing afschaffen basisbeurs nog niet bijgeboekt
Het is een storm in een glas water, reageert onderwijswoordvoerder Jasper van Dijk van de SP desgevraagd. “De reden dat dit niet in onze tegenbegroting staat, is heel simpel: voor het nieuwe stelsel wordt in 2016 nog geen geld vrijgemaakt en het levert ook nog niets op. We bespreken vandaag de Rijksbegroting voor 2016, dus gaat onze tegenbegroting ook over 2016.”

De besparing die het afschaffen van de basisbeurs oplevert, staat inderdaad nog niet in de boeken. Immers: de eersten die hun extra studieschuld gaan aflossen zijn masterstudenten die in 2016 hun diploma behalen. Zij hoeven pas op 1 januari 2019 te beginnen met terugbetalen en mogen daar 35 jaar over doen.

De huidige eerstejaars bachelorstudenten zullen niet eerder dan 2019 afstuderen en gaan dan op zijn vroegst in 2022 aflossen. Kortom, die honderden miljoenen laten nog even op zich wachten.

“Wij zijn nog steeds tegen het schuldenstelsel”, benadrukt Van Dijk, “en als de tijd daar is, zullen wij met een zorgvuldig plan komen om het weer af te schaffen.”

Algemene politieke beschouwingen
Vandaag en morgen wordt de Rijksbegroting voor 2016 besproken in de Tweede Kamer. De fractievoorzitters kruisen de degens over de plannen voor volgend jaar, veel partijen hebben een eigen tegenbegroting ingediend.

Het kabinet moet steun zien te verwerven. In de Tweede Kamer heeft de coalitie een krappe meerderheid, maar om de begroting ook door de Eerste Kamer te krijgen is steun van de oppositie nodig.

Advertentie