SSH-campusclausule wederom voor de rechter

De SSH controleert jaarlijks of bewoners van de Cambridgelaan nog studeren. Als dat niet zo is, dan hebben ze een jaar om te verhuizen.

Een bewoonster van de Cambridgelaan is in hoger beroep gegaan tegen de opzegging van haar huurcontract omdat zij niet meer studeert. Zij weigert de campusclausule waarin dit staat te ondertekenen.

Maandag diende haar zaak bij het gerechtshof in Arnhem. De bewoonster is het niet eens met de invoering van de campusclausule door de SSH. Die clausule dwingt bewoners om na hun studie te verhuizen uit SSH-kamers. Op die manier probeert de SSH de doorstroming op de kamermarkt te bevorderen.

De bewoonster had al een woning in het Cambridgelaan-complex voordat de campusclausule werd ingevoerd. Zij werd net als andere langerzittende bewoners door de SSH onder druk gezet om een aanpassing in het huurcontract te accepteren. Tekenen of wegwezen.

Een aantal bewoners, waaronder de bewoonster in kwestie, weigerde de aanpassing in hun huurcontract. De bewoners werden vervolgens door de SSH voor de rechter gesleept. De Utrechtse kantonrechter stelde de SSH in maart 2012 in het gelijk: bewoners zonder campusclausule moeten het nieuwe huurcontract alsnog ondertekenen.

De bewoonster is het niet eens met dit vonnis en probeert dat alsnog aan te vechten. Volgens haar advocaat heeft de rechter niet goed onderbouwd ook bestaande bewoners een deel van hun huurrrechten moeten inleveren. De SSH heeft haar in haar ogen geen redelijk aanbod gedaan met de campusclausule. "Haar is gevraagd om mee te werken aan een vermindering van haar huurbescherming. Dat is een eenzijdige stap terug", zegt Teun Kroes van advocatenkantoor Bots van Ravenhorst. 

De bewoonster in kwestie woont momenteel nog steeds op de Cambridgelaan. Haar huurovereenkomst werd na de verloren rechtszaak in 2012 beëindigd, maar zolang het hoger beroep loopt, mag SSH haar niet uitzetten. De andere Cambridgelaan-bewoners die in 2012 voor de rechter stonden, hebben zich neergelegd bij dat vonnis.

De campusclausule is inmiddels in zowat alle kamers van de SSH ingevoerd. Een kleine groep bewoners van het IBB en en het Tuindorp-West Complex heeft onlangs het verstrekken van de deadline de clausule nog niet ondertekend.

Het gerechtshof doet begin 2014 uitspraak in de zaak tussen de bewoonster en de SSH.

Advertentie