SSR-NU levert twee dagen op rij beste UIT-mentoren

De vier uitverkoren mentoren van SSR-nu Foto: Evan van Ommeren/UIT

Twee keer zijn mentoren van SSR-NU uitgeroepen tot beste UIT-mentor van de dag. Dat, terwijl SSR-NU ongeveer 11 mentorkoppels tussen de 250 mentorgroepjes heeft. Esther en Marije wonnen op de tweede dag, een andere Esther en Michiel de derde.

“We werden gebeld dat we om 22 uur bij de tent moesten zijn”, vertelt de ene Esther. “Op het grote podium kregen we een cadeautje; een hoedje en een geel hesje. Het ging eigenlijk vooral om de eer en het is heel fijn om je zo gewaardeerd te voelen!”

“Esther en Michiel zijn altijd bereid om te helpen”, zo zegt een mentorkindje enthousiast. “Ze hebben mijn fietsband gerepareerd. Ook blijven ze heel lang hangen op feestjes, dat is gezellig!”

In het andere mentorgroepje zit ook een Esther. “Ik denk dat het heel belangrijk is dat je betrokken bent bij de kindjes”, vertelt zij. “Op de eerste dag was de fietsband van een meisje kapot, die hebben we gerepareerd. Daarna vroegen we gelijk of iedereen een goede fiets en een slaapplaats had geregeld. Toen twee meisjes in de rij stonden voor UVSV en daardoor de lunch zouden missen, zijn wij met hun lunch van het Lepelenburg naar het Janskerkhof gelopen.”

De mentoren hebben een handige manier om hun kindjes niet kwijt te raken. “Elke ochtend stellen wij een dagprogramma samen. Iedereen heeft inspraak, we beslissen samen wat we gaan doen. We maken een duidelijke planning met de tijden erbij, zodat de kindjes precies weten wanneer ze waar moeten zijn. Zo is iedereen vrij om te gaan waar ze willen, en weten ze precies waar wij zijn.”

Hoe Esther op dit idee is gekomen? “Vorig jaar heb ik zelf de UIT gelopen en had ik ook hele goede mentoren. Ik vond het heel fijn dat ik ongeveer alles van de UIT had gezien, zodat ik zelf kon beslissen waar ik lid werd. Dat is iets wat ik mijn mentorkindjes ook mee wil geven.”

Esther weet niet precies waarom deze goede mentorgroepjes van haar vereniging komen. “Wij zijn dit helemaal vrijwillig gaan doen, misschien dat dat de reden is? Je hoort wel eens verhalen dat er verplicht een aantal mentorgroepjes van een vereniging moeten komen. Dat is bij ons niet zo. Verder gaan wij respectvol met de eerstejaars om.”

Het kwam voor Marije en Esther totaal als een verrassing. “Wij hadden het echt niet verwacht, het is ook nooit ons doel geweest om UIT-mentor van de dag te worden”, aldus Esther. “Het was heel bijzonder om samen met Marije en de twee andere mentoren, Esther en Michiel, op het podium te staan. Alle vier van SSR-NU!” 

 

Een paar tips om een goede UIT-mentor te worden

  • Kijk waar je groepje belang bij heeft.
  • Niet alleen jijzelf, maar iedereen moet een leuke week hebben.
  • Geef een veelzijdig beeld van Utrecht zodat iedereen een plekje vindt.
  • Soms moet je mensen ruimte geven.
  • Maak een duidelijke planning 

 

Advertentie