Stadsdichter en UU-docent Hanneke van Eijken schrijft ode aan Utrecht Science Park

World Poetry Day - Gedicht ‘Hoe het licht valt’ voor Utrecht Science Park
World Poetry Day - Gedicht ‘Hoe het licht valt’ voor Utrecht Science Park

Van Eijken schreef het gedicht op verzoek van Stichting Utrecht Science Park ter ere van World Poetry Day op 21 maart 2021. Het is bedoeld als een ode aan alle mensen die in het Utrecht Science Park leven, werken en studeren.

Van Eiken zegt dat het ‘licht’ in dit gedicht een verwijzing is naar de wetenschap, het licht van de ‘zon der gerechtigheid’ van de Universiteit Utrecht, maar ook het licht dat ligt opgeslagen in onze botten, onze DNA structuur. “In een jaar met lege collegezalen, volle ic’s, zorgmedewerkers, dierverzorgers, wetenschappers en ondernemers die gedwongen werden om onder moeilijke omstandigheden te blijven werken en studeren is dit gedicht een ode, een buiging van poëzie, een vogel die zingt voor alle mensen die in het Utrecht Science Park al een jaar lang thuiswerken, hard bezig zijn met de een brug slaan tussen heden en onze toekomst. En niet in de laatste plaats ook voor alle patiënten die het afgelopen jaar afhankelijk waren van goede zorg.”

Hanneke van Eijken is dichter en universitair docent en onderzoeker aan de vakgroep Europees recht aan de Universiteit Utrecht. Ze is gespecialiseerd in Europees burgerschap, migratierecht en constitutionele processen in de EU. Vorig jaar interviewde DUB haar omdat ze in de jury van de campuscolumnist zat. In 2021 schreef Hanneke het CrU Poëzieweekgeschenk ‘Waar slaap van gemaakt is’. Ze is een van de stadsdichters van het Utrechts Stadsdichtersgilde.

 

Advertentie