Stagevergoeding coassistenten gaat stranden in Tweede Kamer

Deze week voeren studenten geneeskunde actie voor een stagevergoeding tijdens hun coschappen. Ook gaat de Tweede Kamer er dinsdag over debatteren. Maar de kans is klein dat er iets verandert.

De basisbeurs is afgeschaft en dat voelen studenten geneeskunde in hun portemonnee. Hun studie duurt twee jaar langer door de coschappen die ze moeten lopen. In die jaren kunnen ze ook geen bijbaantje nemen om hun studieschuld te beperken.

Daarom willen geneeskundestudenten een stagevergoeding tijdens de coschappen. Ze doen donderdag met allerlei acties een uiterste poging om PvdA-minister Bussemaker te overtuigen van hun leed, maar zij houdt keer op keer de boot af.

Studenten geneeskunde gaan genoeg verdienen om hun hogere studieschuld af te lossen, heeft ze berekend. Voor hen geldt verder hetzelfde als voor alle andere studenten met een schuld: ze mogen aflossen naar draagkracht en het restant wordt na 35 jaar kwijtgescholden. Bovendien zouden coschappen geen echte stage zijn, waarvoor je een vergoeding zou moeten krijgen, maar een opleidingsplaats.

Benieuwd
Dat laatste vindt haar partijgenoot en Tweede Kamerlid Amma Asante een beetje vreemd argument. “Je kunt ingewikkeld doen over de definitie van een stage, maar je maakt gebruik van de ogen, handen en voeten van studenten geneeskunde. Het bevreemdt me dat coassistenten geen stagevergoeding krijgen en ik ben ook wel benieuwd waarom de ziekenhuizen die niet willen betalen. Het lijkt me niet meer dan normaal.”

Maar Asante gaat er zelf niets aan veranderen. “Het is niet aan de politiek om tegen een werkgever te zeggen wat die moet betalen”, vindt ze. “Dat is iets tussen de werkgever en de stagiair zelf.”

Haar coalitiegenoot Pieter Duisenberg van de VVD houdt het nog bondiger. “Wij vinden de uitleg van de minister heel plausibel”, zegt hij. “Ik zou dit ook niet willen afschuiven op werkgevers en werknemers. Ik denk dat de minister heel duidelijk is geweest over het principe.”

De studenten geneeskunde trekken aan de bel omdat ze geen basisbeurs meer krijgen en hun schuld nog hoger wordt dan hij toch al was, zegt actievoerder Christiaan Ponsen namens enkele verenigingen van geneeskundestudenten. “We doen een hartstikke mooie studie waar we blij mee zijn en we investeren er ook veel tijd en veel geld in. De studieschuld van geneeskundestudenten was al anderhalf keer hoger dan die van anderen, nu wordt het alleen maar meer. Dat is een unieke situatie, daar vragen we een tegemoetkoming voor.”

Raar
“Artsen gaan vaak een uitstekend salaris verdienen en kunnen hun studieschuld goed terugbetalen”, reageert Kamerlid Paul van Meenen (D66). “Daar zie ik het probleem niet.” Maar hij wil wel graag een stagevergoeding voor coassistenten. “Het is gewoon raar dat alle stagiairs een vergoeding krijgen en coassistenten niet.”

Advertentie