Student & Starter voor het eerst in stadsbestuur; Eva Oosters jongste wethouder ooit

Eva Oosters is voorgedragen als wethouder

Eva Oosters (25) studeerde tussen 2015 en 2020 in Utrecht Geschiedenis en Rechten en rondde dit jaar een master Politicologie af aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Ze was tussen 2018 en 2021 al gemeenteraadslid voor Student & Starter, waarvan een jaar fractievoorzitter.

Oosters wordt de jongste wethouder die Utrecht ooit had, voor zover bekend. Haar vader is de Utrechtse Commissaris van de Koning Hans Oosters.

In 2020 was Oosters één van DUBs Veelbelovende Vijftien. Gevraagd naar haar beste eigenschap antwoordde ze toen: “Mijn enthousiasme. Voor heel veel dingen kan ik een passie ontwikkelen en dat helpt me met alles.”

Meer alumni wethouder
De vijf partijen presenteren woensdag hun coalitieakkoord en hun kandidaten voor de wethoudersposten. De gemeenteraad moet officieel nog akkoord gaan met de voordrachten.

Ook door andere partijen worden afgestudeerden van de UU voorgedragen als wethouder. Zo is bij D66 de in Utrecht afgestudeerde Bestuurs- & Organisatiewetenschapper (Ba 2015) en Econoom (Ma 2017) Susanne Schilderman een van de twee kandidaat-wethouders.

Schilderman zit al sinds 2015 in de Utrechtse gemeenteraad en was bij haar aantreden het jongste raadslid in de stad. In 2017 werd zij eveneens opgenomen in de jaarlijkse lijst met vijftien veelbelovende UU-studenten van DUB.

De grootste Utrechtse partij GroenLinks draagt Lot van Hooijdonk opnieuw voor als een van drie kandidaat-wethouders. Van Hooijdonk studeerde in 2002 aan de UU af als historica en is al sinds 2014 wethouder in Utrecht. In het DUB-magazine Student en Stad blikte ze in 2019 terug op haar studietijd.

“Het was een emotionele tijd met de snelle opkomst van Pim Fortuyn. De onderbuikgevoelens konden zo snel opvlammen dat het mij angst aanjaagde. Waar gaat deze samenleving naartoe?, vroeg ik mij af. Die angst was een reden om op zoek te gaan naar een partij die paste bij mijn ideeën. Dat werd GroenLinks.”

Advertentie