Student van arme ouders gaat sneller op kamers

Foto: Pixabay

Dat blijkt uit het onderzoek ‘Eurostudent’, dat de situatie van studenten in heel Europa vergelijkt. Minister Dijkgraaf heeft allerlei Europees onderzoek naar de Tweede Kamer gestuurd.

De onderzoekers geven twee verklaringen waarom studenten uit minder draagkrachtige gezinnen vaker op zichzelf wonen. Allereerst zijn zij meestal iets ouder als ze gaan studeren: volgens de Europese cijfers scheelt het meer dan twee jaar.

Een andere verklaring is dat deze studenten hun ouders willen ontzien en daarom uit huis gaan. Ze hebben ook vaker dan andere studenten een betaalde baan naast hun opleiding.

Bron: Eurostudent 7. Malta te weinig data over welgestelde ouders. Bij laatste vijf landen grafiek wijkt steekproef af. 

Voor de meeste studenten is het volgens de onderzoekers goedkoper om bij hun ouders te blijven wonen, omdat ze dan weinig of geen huur betalen en kunnen mee-eten. Dat is deels een verklaring waarom studenten die op zichzelf wonen vaker financiële problemen ervaren.

In Nederland is dat sterker het geval dan in de meeste andere landen. Alleen in Luxemburg is de kloof groter dan hier.

Bron: Eurostudent 7. Malta te weinig data over welgestelde ouders. Bij laatste vijf landen grafiek wijkt steekproef af. 

De data zijn, op een paar landen na, verzameld in 2019. Dat was voordat de coronapandemie uitbrak.

Er kunnen allerlei redenen zijn voor de verschillen in financiële problemen van studenten, zoals de studiefinanciering in de diverse landen. In Nederland is in 2015 de basisbeurs afgeschaft, wat studeren duizenden euro’s duurder maakt. Het nieuwe kabinet wil weer een basisbeurs invoeren.

Advertentie