Anderhalf jaar herrie

Studenten Cambridgelaan hekelen geluidsoverlast maar klagen nauwelijks

Werkzaamheden gevelplaten Cambridgelaan
geluidsoverlast Cambridgelaan Foto's: Julie Nijburg

Terwijl studenten op de Cambridgelaan eerst nog geregeld het geblaat van schapen en het enthousiaste gekwaak van kikkers hoorden, is dat inmiddels veranderd in gebonk en gebulder van machines. Naast het complex verrijst de nieuwe flat High Five, die plaats moet bieden aan 921 studenten. De eerste werkzaamheden begonnen in februari van dit jaar. Nu is ook gestart met het vervangen van brandgevaarlijke gevelplaten van het Cambridgecomplex. Eén van de hoogbouwflats is inmiddels aan beide kanten omsingeld door hekken, machines en werklui. De werkzaamheden veroorzaken veel lawaai. “Ik zit echt met mijn snufferd op het bouwproject,” aldus een bewoonster die gek wordt van de herrie.

geluidsoverlast Cambridgelaan Foto: DUB

Werkzaamheden gevelplaten Cambridgelaan.

Geluidsoverlast 
Het lekkere bedje van de studenten die straks een kamer krijgen in High Five, betekent slaapgebrek voor studenten nu, zo blijkt na een oproep in de Facebookgroep van de Cambridgelaan met de vraag wie er geluidsoverlast ervaart van de bouwwerkzaamheden. 38 bewoners reageerden. Veel van hen ervaren vooral overlast in de ochtend van de bouw van High Five. Zo ook Femke: “Het grootste probleem vind ik dat de werkzaamheden zo vroeg beginnen.” Cas: “Iedere ochtend om 7 uur word ik wakker. Dan doe ik mijn raam dicht, maar daarna kan ik maar moeilijk weer in slaap komen.”

Hij schetst een bekend probleem: “Het leven van ons studenten ziet er anders uit, omdat ons sociale leven vooral ‘s avonds plaatsvindt. Als we dan ‘laat’ gaan slapen en weer vroeg worden gewekt, krijgen we eerder last van slaaptekort, en dat is slecht voor onze fysieke en mentale gezondheid. We zouden eerder naar bed kunnen gaan, maar dan missen we dus veel sociale interacties die eveneens weer belangrijk zijn voor onze mentale ontwikkeling, en daarmee, fysieke gezondheid.”

Veel van de studenten die reageerden, ervaren ook overdag overlast. “Mijn kamer is leefbaar maar ik kan me niet meer concentreren zonder koptelefoon en dat is gewoon vervelend”, aldus Femke. En Veerle, die twee dagen vanuit huis moet werken: “Ik kan pas frisse lucht naar binnen laten na 15.00 uur, omdat de herrie dan pas is afgelopen.”

geluidsoverlast Cambridgelaan Foto: DUB

Bouwterrein studentencomplex High Five.

Uitbreiding overlast
Daarbij is er sinds juli geluidsoverlast bijgekomen door werkzaamheden aan de gevel van het Cambridgecomplex. Toen werd duidelijk dat de gevelplaten van de Cambridgelaan brandgevaarlijk zijn. De beheerder van het complex, studentenhuisvester SSH, moest daarom direct maatregelen treffen om het brandgevaar te beperken.

Daarvoor komen nu geregeld mensen aan de deur om te controleren of de bewoners geen spullen in de gangen en voor de meterkasten hebben staan. Het trappenhuis, de enige vluchtroute voor de bewoners, werd direct aangepakt door de ramen af te dekken met branddichte platen. Bovendien werd de reguliere ingang volledig afgesloten voor verkeer om plaats te maken voor een ruime bouwplaats. De ruimte tussen de twee torens verandert nu langzaamaan in een oerwoud van steigers. Gevolg hiervan is ontzettend veel extra herrie voor een groot deel van de bewoners: “’s Ochtends om zeven uur word ik wakker en kom ik ook niet meer in slaap. Ik ben erg prikkelgevoelig, dus dat veroorzaakt nog extra veel stress.”

geluidsoverlast Cambridgelaan Foto: DUB

Werkzaamheden gevelplaten Cambridgelaan.

Later beginnende bouwwerkzaamheden
Hoewel tientallen studenten aan de Cambridgelaan veel overlast ervaren, zijn er naar aanleiding van de werkzaamheden aan de gevelplaten tot nu toe slechts twee klachten binnengekomen en geen enkele klacht  over de bouw van High Five bij huisbaas SSH en toekomstig verhuurder van de kamers van High Five. Waarom hebben de bewoners de overlast niet gemeld? De meeste studenten hebben het idee dat een melding geen effect zal hebben. Anderen zien in dat de werkzaamheden nou eenmaal moeten gebeuren en zijn allang blij als de werkzaamheden geen vertraging oplopen. Zijn er dan ook oplossingen volgens de bewoners? Cas denkt van wel en zegt: “Als ze nou gewoon om 8 uur beginnen in plaats van 7 uur, dan zou dat al zoveel verschil maken.” Huisgenoot Sanne: “Ja! Dan zou mijn leven zoveel beter zijn.” En niet alleen Cas en Sanne lijkt dat een goed idee. Ook andere studenten geven aan dat ze het toch wel heel fijn zouden vinden als de werkzaamheden wat later in de ochtend zouden starten. Ook zou het helpen als de SSH dubbelglas laat plaatsen. Niet alleen zal dat meer geluid tegenhouden, ook zou dat, met het oogpunt op de hoge gasprijzen en het milieu, zeer wenselijk zijn. 

geluidsoverlast Cambridgelaan Foto: DUB

Bouwterrein studentencomplex High Five.

Geen schoonheidsprijs
Volgens Natascha Duetz, omgevingscoördinator van Vorm 2050 die in opdracht van Jebber van SSH het nieuwe studentencomplex bouwt, is dat zo makkelijk nog niet. “Als we een uur niet werken is het gebouw later klaar wat grote financiële gevolgen heeft. Dat niet alleen. Er zijn zo ontzettend veel belangen mee gemoeid. En vind maar eens werknemers die later willen of kunnen beginnen en een uur langer door willen werken. Ook is de woningnood gigantisch. Het gebouw is nog liever gisteren af dan vandaag.”

Bovendien benadrukt ze dat zowel de Universiteit Utrecht, eigenaar van de grond waar High Five op wordt gebouwd, als ook de SSH absoluut rekening hebben gehouden met omwonenden. High Five wordt niet traditioneel ter plekke vanaf de grond opgebouwd. “We bouwen met kant en klare onderdelen, ook wel prefabricated genoemd. Deze prefab elementen worden aangeleverd en vervolgens met een hijskraan op zijn plaats gehezen. Voor deze manier van bouwen hebben we bewust gekozen, omdat het én een stuk sneller klaar is én het minder geluidsoverlast geeft. Als we op de traditionele manier zouden bouwen, zou de herrie veel erger zijn. Kijk maar naar het werk aan de gevelplaten. Daar is het qua geluid veel onrustiger.”

Het feit dat het project al een omgevingsmanager heeft die alles in de gaten houdt, zegt al heel wat, volgens Duetz. Vorm 2050 vindt het belangrijk om in nauw contact met de omgeving te staan. Klachten rondom het bouwproject nemen ze zeer serieus, zegt ze. Ook hebben ze ‘Bewuste Bouwer’ gedragscodes. Zo moet een Bewuste Bouwer onder andere zorgen voor een veilige en verzorgde omgeving met zo min mogelijk overlast. Duetz maakt duidelijk dat het op veel andere bouwplekken veel erger is qua geluidsoverlast en dat de meeste bouwprojecten geen omgevingsmanager hebben. “Overlast van bouwwerkzaamheden verdient geen schoonheidsprijs. Bouwen geeft overlast, maar helaas is het soms gewoon niet anders.”

Advertentie