Studenten gaan de stad in om te dansen met ouderen en te zingen met kinderen

Dansworkshop van de studenten bij ouderen in Zuilen. Foto: Oog voor Utrecht, ontmoetingscentra in Zuilen

“Bij de vereniging misten we het teruggeven aan de stad. Het is natuurlijk heel leuk op de vereniging maar we willen ons meer betrokken voelen bij Utrecht”, zegt Nan Gratama (20) lid van studentenvereniging UVSV en vrijwilliger bij Stichting ’t Sticht. Deze stichting is een paar jaar geleden om die reden opgericht door studenten van het UVSV en het Utrechtsch Studenten Corps (USC).

Twee keer per jaar organiseren de studenten de Stichtweek. Vorige week was het thema ‘Hecht Utrecht’. “We hebben dit gekozen voor dit thema omdat we de stad na de hele coronasleur willen verenigen”, vertelt Nan Gratama.

Eenzaam
De focus lag tijdens de week op ouderen en kinderen. “Deze groepen kunnen onze hulp goed gebruiken. Ouderen zijn in deze tijd heel eenzaam geweest en veel initiatieven waarbij ze elkaar konden ontmoeten, gingen niet meer door. Kinderen hadden het afgelopen jaar een zware tijd omdat school veelal online was. Als je jong bent, gaat het om sociale contacten en spelen met vriendjes.”

De week begon met de activiteit “Bij de Deur”, waar de studenten pakketjes gingen langsbrengen bij de ouderen en een praatje maakten. Nan: “De mensen waren super verrast en enthousiast. Het was ontzettend leuk om te zien.”

De vrijwilligers zijn dinsdag met busjes langs studentenhuizen geweest om kleding op te halen voor het Leger des Heils. “De mevrouw van het Leger des Heils was zo blij, ze kon bijna niet geloven dat we zoveel kleren hadden opgehaald in een ochtend. Dat is echt fijn om te zien.” In de avond werd een talentenjacht voor basisschoolkinderen georganiseerd.

Twee vliegen in een klap
Binnen de verenigingen was veel enthousiasme om mee te doen. Dit is voor de studenten namelijk ook een kans om elkaar te zien. “Het is dan twee vliegen in een klap want dan kunnen zij elkaar ook weer zien en hebben wat te doen, en ze helpen bij de week.”

Afgelopen weekend was er nog een dansworkshop met ouderen. We hebben twee meisjes van de vereniging die goed kunnen dansen. We gingen met de ouderen dansen op jazzmuziek en daarna was er gelegenheid voor een hapje en een drankje zodat de studenten zich konden mengen met de ouderen.” Voor de kinderen was er zaterdag een zeildag. “We hebben een paar zeilboten gehuurd, en er zijn vrijwilligers van de vereniging die ervaring hebben met zeilen.”

Advertentie