Studenten gaan hybride protesteren: wij willen meer les!

Studenten willen dat universiteiten en hogescholen weer meer fysiek onderwijs gaan geven. Daar gaan ze vrijdag voor demonstreren op het Amsterdamse Museumplein. De overheid moet de instellingen geld geven om theaters en congrescentra af te huren, vinden ze.

Fysieke colleges zijn beter voor het onderwijs zeggen ze. Maar ook om de groeiende ongelijkheid tegen te gaan (niet iedereen heeft goed internet en een snelle computer). De demonstratie is een idee van actiegroep 'Ik wil weer naar school' en krijgt steun van twee Amsterdamse studentenbonden en de Landelijke Studentenvakbond.

Een van de initiatiefnemers is Joshua de Roos, masterstudent aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht. “Ik heb nog geen enkel college op locatie gehad en zit de hele week achter mijn scherm”, vertelt hij. “Ik ken mijn universiteit nog helemaal niet. Ik baal ervan, ja. Het is een kleine universiteit met smalle gangen, dus het lukt daar niet om voldoende afstand te garanderen.”

Maar na de corona-persconferentie van afgelopen maandag zien de bonden af van een landelijke demonstratie. Het kabinet kondigde toen strengere regels aan in de hoop de tweede besmettingsgolf in te dammen. Vooral in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag neemt het aantal positief geteste mensen snel toe.

#ikwilnaarschool
Studentenorganisaties willen voorkomen dat het openbaar vervoer onnodig wordt belast. Ze roepen studenten die niet in Amsterdam wonen daarom op om vrijdag niet naar het Museumplein te komen, maar om online hun stem te laten horen.

Bijvoorbeeld door een bord of spandoek te maken met de hashtag #ikwilnaarschool, en daar vervolgens een foto van te delen op social media. Studenten kunnen ook hun steun betuigen door een online petitie te tekenen. Zo zijn ook de niet-Amsterdammers er een beetje bij.

Het is een bewuste keuze om de demonstratie wel te laten doorgaan, zegt voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond Lyle Muns. “We zien de situatie in het hoger onderwijs niet snel veranderen. Helemaal afzeggen was daarom ook geen optie. Juist nu is het zaak dat de overheid goed gaat nadenken over het fysieke onderwijs op de lange termijn. Om de huidige situatie het hele studiejaar laten voortduren, is simpelweg niet houdbaar.”

Mondkapje mee
De organisatie neemt de veiligheidsmaatregelen erg serieus, zegt Muns. Hij benadrukt opnieuw dat alle aanwezigen vrijdag anderhalve meter afstand van elkaar zullen moeten houden. Daarnaast wordt “met klem” opgeroepen een mondkapje te dragen.

Ook in Nijmegen gaan studenten vrijdag de straat op voor meer fysieke lessen. Studentenbond AKKU zou het naar het Museumplein komen, maar organiseert nu zelf een demonstratie, schrijft Vox.

Advertentie