Studenten gaan samenwonen met vluchtelingen

Studenten en vluchtelingen samen in één huis: binnenkort gaat het gebeuren in Amsterdam. De gemeente gaat voor hen bijna duizend tijdelijke woningen realiseren.

De extra woonruimte is hard nodig. De gemeente heeft berekend dat de komende twee jaar bijna 10.000 woonunits nodig zijn om kwetsbare groepen als vluchtelingen te kunnen huisvesten. Er zijn momenteel te weinig sociale huurwoningen beschikbaar.

De gemeente tovert bestaande gebouwen om tot woonruimte en bouwt daarnaast tijdelijke woonunits. Amsterdam heeft vijf locaties op het oog, waar vijfhonderd vluchtelingen en vijfhonderd jongeren en studenten komen te wonen.

Het mengen van deze twee groepen bevordert de integratie, stelt de gemeente. Tegelijkertijd voorziet het ook in de behoefte aan betaalbare studentenwoningen. Wethouder Laurens Ivens zegt in dagblad Trouw dat het de bedoeling is dat er op deze manier communities ontstaan. “Studenten moeten een soort buddy worden, voor statushouders hét recept voor inburgering.”

De woonunits worden gebouwd voor een periode van tien jaar. Trouw meldt dat de eerste bewoners hun nieuwe woning vanaf 1 juli kunnen betrekken. Het zou gaan om 280 vluchtelingen en 280 studenten.     

Tags: vluchteling

Advertentie