Studenten Hogeschool van Amsterdam mogen niet meer naar Afrika
Vanwege de recente ebola-uitbraak in drie Afrikaanse landen mogen studenten van de Hogeschool van Amsterdam niet meer studeren of op stage in Afrika.
Het verbod op Afrikaanse reizen geldt voor een periode van twee jaar, meldt Folia Web. Alleen in uitzonderlijke gevallen kan een reis naar Afrika alsnog doorgaan. Dan moet het College van Bestuur eerst toestemming geven. Het antwoord is ‘nee, tenzij’, aldus veiligheidsadviseur Peter Wurtz tegen Folia.
Studenten en medewerkers die op dit moment in risicolanden verblijven, zal indien nodig worden verzocht terug te keren naar Nederland. De hogeschool betaalt in dat geval de kosten.
De Hogeschool van Amsterdam is de eerste die studenten vanwege de uitbraak van ebola verbiedt naar Afrika te reizen. Andere instellingen maken per reis afwegingen: een groep Nederlandse studenten van het African Studies Centre in Leiden blies bijvoorbeeld een reis naar Ghana af.
Op Twitter leidt de beslissing tot hilariteit en verontwaardiging. Er worden kaartjes van Afrika getwitterd om duidelijk te maken dat ebola alleen in een piepklein gedeelte van het continent voorkomt. Anderen herinneren de HvA eraan dat Amsterdam dichterbij ebolagebied ligt dan Johannesburg.
Kijk @hva, dit is een handig plaatje van #Afrika om te zien waar geen ebola is. pic.twitter.com/TTfEr7eDQZ
— Gert van Dijk (@Gert_van_Dijk) November 5, 2014
Ebola is een zeldzame, maar zeer besmettelijke ziekte die op dit moment heerst in Guinee, Liberia en Sierra Leone. Het virus wordt alleen overgedragen via direct lichamelijk contact met een patiënt of door het slachten en opeten van een ziek dier. Eenmaal besmet is er een grote kans op overlijden. Er is geen vaccin of goede behandeling beschikbaar.
De kans op besmetting in Nederland is zeer klein. Het RIVM neemt geen speciale voorzorgsmaatregelen. Anders dan in bijvoorbeeld Groot-Brittannië landen op Schiphol geen rechtstreekse vluchten uit risicolanden.