Studenten kapen werkplekken in nieuwe stadsbibliotheek en snakken naar UB
De toeloop op de stadsbibliotheek had natuurlijk vooral te maken met de coronasluiting van de twee vestingen van de UB’s. En met de tentamenperiode van veel Utrechtse studenten.
Directeur Ton van Vlimmeren kon de toeloop van studenten naar zijn nieuwe Utrechtse bibliotheek wel waarderen. Op Twitter postte hij dit filmpje van een lange rij wachtenden:
Schaarse lees- en studieplekken in coronatijd leiden al vroeg tot lange rij voor Bibliotheek Neude @Bibliotheek030 pic.twitter.com/bVGcYgQPMS
— Ton van Vlimmeren (@tonvvl) June 23, 2020
Maar niet iedereen was blij met de belangstelling van de studenten voor de nieuwe, centraal gelegen, werkplekken. In een tweet riep een Utrechtse de universiteit op om de UB’s weer snel te openen.
Vraag aan @UniUtrecht
— Suzanne Visschedijk (@Suzamina) June 18, 2020
cc @Bibliotheek030 en @RaadUtrecht: is in #Utrecht de #universiteitsbibliotheek incl. filialen al weer open? Dan komen de werkplekken van het #stadsstudiehuis in #BiebNeude weer beschikbaar voor 'het algemeen publiek', want dat was toch de bedoeling.
Geen overlast
Als ik de stadsbibliotheek binnenloop, vallen mij de kratten met ingeleverde boeken op die in quarantaine gaan. Op dit tijdstip, zo rond vier uur, staat er geen rij meer voor het gebouw. Ook binnen is het rustig.
Isabella Arons van de afdeling communicatie van de stadsbibliotheek geeft aan dat het, met wat duidelijke gedragsregels, goed gaat. “De meeste studenten zijn heel geconcentreerd en stil aan het werk, er is dus geen sprake van overlast.”
De stadsbibliotheek geeft muntjes uit met verschillende kleuren, die bezoekers bij vertrek weer moeten inleveren. Zo houdt de bibliotheek de bezoekersstromen binnen de perken.
“Daarnaast reserveren we elke dag een aantal plekken voor andere bezoekers dan studenten die een studieplek zoeken, zodat iedereen zijn plek kan vinden in de Bibliotheek Neude.” Want ook andere bezoekers dan de reguliere klanten zoeken de stadsbibliotheek op, vanwege het tekort aan werkplekken in de stad. Daarnaast geeft Arons aan dat de stadsbibliotheek blij is dat de studenten het gebouw aan de Neude weten te vinden.
Prettige omgeving
Aan één van de tafels zitten twee huisgenoten te studeren voor de tentamens die ze deze week hebben. Eén van hen studeert kunstmatige intelligentie en filosofie aan de Universiteit Utrecht. “Behalve mijn studentenhuis is dit de enige optie. Daarnaast vind ik de nieuwe stadsbibliotheek een mooi gebouw.” Haar huisgenote vult aan. “We waren voor corona al heel benieuwd naar deze nieuwe bibliotheek. En toen kwam corona en zaten we thuis opgesloten in dezelfde ruimte. Hier zitten we in een prettige omgeving.”
Ze zoeken vooral de rust op. “Thuis zitten is geen optie, met de geluidsoverlast in een studentenhuis. En afgezien van een paar uitzonderingen kunnen studenten al maanden niet in de Universiteitsbibliotheek terecht.”
Ondanks hun begrip voor de lastige situatie willen de twee huisgenoten graag weer naar de UB. “Het is belangrijk dat de gebouwen en de bibliotheken weer open gaan. Ook als ze bijvoorbeeld maar de helft van de plekken kunnen faciliteren, ook als we met mondkapjes of sanitizers in de weer moeten. Daar zijn we intussen aan gewend, dus dat zou goed moeten gaan.”
Noodvoorziening
Arjan Grooters, communicatieadviseur van de universiteitsbibliotheek (UB), vertelt hoe de afgelopen maanden voor de UB zijn verlopen. “Na de kamerbrief van 12 maart heeft de universiteit alle panden gesloten. Maar sommige dingen konden niet stoppen. Bij Diergeneeskunde kan je bijvoorbeeld die dieren niet in de steek laten.”
Vooral het uitlenen en terugbrengen van boeken werd voor de UB direct een probleem. “Van de ene op de andere dag konden studenten niet meer bij hun literatuur. De UB heeft zo snel mogelijk een noodvoorziening opgezet in die eerste fase van de crisis: studenten konden op internet boeken aanvragen, een collega zocht het boek op. Ofwel werd het per post verstuurd, ofwel werd de literatuur ingescand en gemaild.”
Hoewel de UB tijdens de coronacrisis gesloten was, bleven de studenten op de hoogte van de ontwikkelingen. “Vanuit de universiteit werd regelmatig een corona-update gemaild naar alle studenten.” Op de achtergrond keek Grooters met zijn collega's naar de mogelijkheden in een situatie waarin de maatregelen zouden worden versoepeld.
“Voor een gebouw weer open kan, moet alles worden gecontroleerd: wat kan er wel, wat kan er niet? De luchtzuiveringsinstallatie, bijvoorbeeld, heeft een paar maanden stilgelegen. Wat betekent dat? Wat zijn de veilige routes die je door een gebouw kan lopen? Wat kunnen we regelen, zodat de 1,5 meter afstand overal gewaarborgd blijft? Vervolgens moeten er overal stickers worden geplakt. Het is echt een heel werk.”
Praktische vragen, nauwelijks klachten
Maar toen de maatregelen werden versoepeld, kon de UB nog niet open. Het was nog te riskant. Hoe is er door studenten op gereageerd dat de UB dicht was? “Ze hadden vooral veel praktische vragen, zoals over boetes op geleende boeken. Maar er waren niet of nauwelijks klachten.”
“Halverwege mei hebben we aangekondigd dat we weer beperkt open gingen, voor het uitlenen en inleveren van boeken. Daarnaast kwamen vanaf 15 juni in de UB binnenstad veertig studeerplekken beschikbaar voor studenten met een lastige thuissituatie. Ook daarop volgden veel praktische vragen, maar studenten hadden veel begrip.”
De afgelopen weken doken er meer vragen op, vooral over waarom de bibliotheek op de Neude wel open is en de UB’s niet. De praktische reden: thuis studeren is niet voor iedereen ideaal, maar kan uiteindelijk wel. Thuis een practicum doen niet.
Grooters: “De universiteit nam besluiten over de openstelling van gebouwen centraal. Het facilitair bedrijf van de UU kan nooit alle gebouwen tegelijk heropenen. Het locatiegebonden onderwijs kreeg hierbij de hoogste prioriteit.”
Maatregelen zijn er trouwens niet alleen voor de mensen in de UB. “Ook de boeken gaan in quarantaine, tot ze weer veilig kunnen worden uitgeleend. Ze worden een paar dagen niet aangeraakt, zodat de eventueel aanwezige virusdeeltjes niet meer actief zijn.”
De UB gaat weer open
“De UB binnenstad gaat vanaf deze week met vijftig studieplekken gedeeltelijk open voor reguliere studenten. Vanaf 6 juli opent ook de UB Utrecht Science Park beperkt de deuren door tachtig studieplekken beschikbaar te stellen.
“Studenten kunnen wekelijks op één tijdslot van vier uur inschrijven. We willen daarmee zoveel mogelijk mensen helpen. De werkplekken worden schoongemaakt, of we vragen studenten om zelf de spullen schoon te maken. Daarnaast komen in het Ruppertgebouw tien extra werkplekken voor studenten in een lastige thuissituatie.”