Studenten klaar voor grote demonstratie op Malieveld

Body: 

Muziek, cabaret, politieke debatten, toespraken en een protestlied. Morgen is de landelijke demonstratie tegen het leenstelsel op het Malieveld in Den Haag. De organisatoren vinden het spannend, maar ze liggen op schema.

Muziek, cabaret, politieke debatten, toespraken en een protestlied. Morgen is de landelijke demonstratie tegen het leenstelsel op het Malieveld in Den Haag. De organisatoren vinden het spannend, maar ze liggen op schema.

"Vannacht heb ik goed geslapen, maar het begint nu wel te kriebelen", zegt Tom Hoven, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond. Morgen zal hij als allerlaatste de menigte op het Malieveld toespreken. "Mijn toespraak is nog niet helemaal af, moet ik bekennen."

Het is zijn eerste grote demonstratie. "Dat is heel apart. We staan niet elke week op het Malieveld, dus het is geen routine. Liefst zouden we de hele dag mensen willen werven om naar de demonstratie te komen, maar we moet zo veel regelen en plannen: van dranghekken en EHBO-tenten tot koffie en water."

Hoven verwacht een behoorlijke opkomst. Op Facebook zeggen bijna 5000 mensen dat ze aanwezig zijn. "Wat daar nog bovenop komt, weten we niet."

Vandaag wordt het Malieveld op de demonstratie voorbereid. Vrijwilligers werken aan de opbouw. Er worden platen neergelegd waarop het podium komt te staan. "Het podium zelf laten we bouwen door professionals."

Met het oog op de veiligheid is er morgen een ordedienst van zo’n 150 vrijwilligers, die de demonstratie in goede banen moeten leiden. Mochten ze het zelf niet afkunnen, dan staan ze in contact met de politie van Den Haag. "Die kent ons en is tot nog toe uiterst tevreden."

Er zijn allerlei organisaties bij het protest betrokken: niet alleen belangenverenigingen voor scholieren, mbo’ers en studenten, maar ook vakbonden en politieke jongeren. Wekelijks hadden de organisaties van het protest overleg met elkaar. Ze namen allemaal iets voor hun rekening, zoals het dagprogramma, de persberichten of de logistiek.

Het leenstelsel is dinsdag door de Tweede Kamer aangenomen, maar het wordt volgens de actievoerders nog spannend in de Eerste Kamer. Daar richten zij hun pijlen op. Ze hopen dat er zo veel mogelijk mensen komen demonstreren. “Morgen is de kans om je uit te spreken tegen het leenstelsel”, benadrukt Hoven. “Grijp die kans aan.”

Het protest begint vrijdag om 13.00 uur op het Malieveld, tegenover treinstation Den Haag Centraal. Voorstanders van het leenstelsel (Kamerleden van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks) kruisen de degens met tegenstanders (CDA, SP, PVV en ChristenUnie). Het protestlied is van Jan Jetze Beitler en het cabaret van Gijs Dekkers, die vier jaar geleden aan het Groninger Studenten Cabaret Festival meedeed. Vanaf een uur of 12.30 uur draaien dj’s Dave en Benny muziek. Het programma eindigt om 15.00 uur.

Facebook Twitter Whatsapp Mail