Studenten opgelet, streekvervoer gaat staken

Body: 

Vanwege een staking rijden er vanaf woensdag geen streekbussen en regiotreinen. Maar dat is geen excuus om colleges of tentamens te missen, waarschuwen universiteiten en hogescholen.

Als de cao-onderhandelaars er dinsdag nog steeds niet uitkomen, dan leggen buschauffeurs en andere medewerkers in het streekvervoer vanaf woensdag het werk neer. De staking kan enkele dagen duren. 

Hier zullen ook studenten last van hebben die normaal gesproken met het openbaar vervoer naar hun hogeschool of universiteit gaan. Maar ondanks de staking moeten studenten gewoon op tijd komen bij tentamens en lessen, laten verschillende onderwijsinstellingen weten. 

De toetsweek bij Saxion gaat bijvoorbeeld gewoon door. “Bereid je goed voor op je reis en ga op tijd van huis weg. Het zou toch zonde zijn als je die laatste tentamens misloopt?” Ook de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen is niet van plan om lesactiviteiten te verschuiven: “Zorg in ieder geval dat je het nieuws in de gaten houdt, zodat je niet verrast wordt door uitvallende bussen en treinen.”

De Universiteit Utrecht en de Universiteit van Amsterdam waarschuwen eveneens dat studenten tijdig ander vervoer moeten vinden als ze naar college of tentamen moeten komen. Ook studiekeuzechecks gaan gewoon door, meldt bijvoorbeeld de Hogeschool van Amsterdam.

De landelijke staking is uitgeroepen omdat de vakbonden geen overstemming met de werkgevers hebben bereikt over een nieuwe cao. De bonden eisen meer loon, minder werkdruk en meer pauzes.

In Amersfoort, Zwolle, Arnhem en de provincie Limburg vallen ook treinlijnen uit die niet van NS zijn. In Utrecht legt niet alleen het streekvervoer het werk neer, maar rijden ook stadsbussen en trams een aangepaste dienstregeling. U-OV benadrukt dat het mogelijk is dat er binnen de aangepaste dienstregeling bussen en trams uitvallen, "omdat we op dit moment nog niet kunnen voorspellen welke chauffeurs daadwerkelijk komen werken". De vervoerder zal daarbij proberen ziekenhuizen, revalidatiecentra en scholen bereikwaar te houden. Ook in Rotterdam vallen er lijnen uit. 

Facebook Twitter Whatsapp Mail