Meer en mogelijk hogere beurzen
Studenten profiteren van verkoop monumentaal Utrechts pand
Het opvallende gebouw naast het Centraal Museum was meer dan 250 jaar eigendom van de Stichting Fundatie van de Vrijvrouwe van Renswoude. Vanwege de oplopende onderhoudskosten besloot de stichting eind vorig jaar om het pand samen met de unieke inboedel in de verkoop te doen.
De Fundatie deed de afgelopen jaren vooral dienst als locatie voor trouwerijen en bijzondere bijeenkomsten. Het besluit om het monumentale gebouw te verkopen viel Frans van der Stigchel, secretaris-rentmeester van de Fundatie, zwaar. “We vinden het erg jammer, want verkopen was nooit ons doel.”
Volgens Van der Stigchel is de stap noodzakelijk om gehoor te blijven geven aan het testament van Vrijvrouwe Maria Duyst van Voorhout. Duyst liet in 1754 een erfenis van anderhalf miljoen gulden na (omgerekend ruim 55 miljoen euro) om intelligente weeskinderen onderwijs te bieden in Utrecht.
Met dat geld werd in 1761 het grote pand aan de Agnietenstraat in gebruik genomen als opleidingsinstituut voor wezen. Tegenwoordig wordt het fonds vooral gebruikt voor het onderhoud van het pand én voor studiebeurzen om minderbedeelde studenten financieel te steunen.
‘Hopelijk honderd beurzen per jaar’
De stichting verstrekt rond de twintig beurzen per jaar aan studenten van Utrechtse mbo-, hbo- en wo-instellingen. Ook internationale studenten die in Utrecht studeren, komen in aanmerking. Van der Stigchel hoopt na de verkoop zo’n honderd beurzen uit te kunnen gaan uitdelen. Op dit moment bedragen de meeste beurzen zo’n 1500 euro per jaar.
“Het idee dat we straks veel meer studenten kunnen helpen tijdens hun studie, maakt het voor ons makkelijker om te verkopen. Zeker omdat dat in lijn is met het testament. We willen in de toekomst ook ruimhartiger zijn als studenten een hogere beurs nodig hebben.”
Gunfactor
Een minimale verkoopprijs of een pagina op Funda heeft de Fundatie nog niet. Van der Stigchel benadrukt dat een toekomstige koper hart moet hebben heeft voor het gebouw en voor alles wat er in staat en dus ook moet zorgen voor de voorzetting daarvan.
De inventaris van de Fundatie herinnert aan de tijd dat in het pand onderwijs werd gegeven. Zo is er een collegezaal, eetzaal, slaapzaal en meerdere ontvangstzalen. De regentenkamer behoort tot één van de best bewaarde rococo-zalen in Nederland.
Van der Stigchel: “We willen niet dat iemand daar zomaar een behangetje overheen plakt. De ideale koper moet zeggen: ‘die historische waarde, al het kunst in gebouw én de markante bouwstijl, dat wil ik in stand houden.’”
Heb je interesse in een beurs van de stichting? Kijk hier voor de voorwaarden