Corpsleden maken vijf dagen radio

Studenten sluiten zich op in glazen huis

Glazen huis van het USC
Het glazen huis op Janskerkhof. Foto: DUB

Het glazen huis-initiatief van studentenvereniging USC is inmiddels uitgegroeid tot een echte traditie. Al jaren wordt voorafgaand aan de driedaagse Ancient Party een radioshow (Ancient Radio) voor een goed doel gemaakt. Daarbij worden onder meer plaatjes gedraaid in ruil voor een donatie. De Ancient Party, dit jaar van 10 tot 12 november, is een groot intercorporaal feest in Utrecht, waar corpsleden uit heel Nederland naartoe komen. 

Gemengd publiek
Maar Ancient Radio is dit jaar wel een beetje anders. Waar de glazen studio afgelopen jaren altijd op het terrein van de sociëteit stond, staat deze dit jaar midden op het Janskerkhof. Daarmee hopen de USC-leden heel Utrecht bij het initiatief te betrekken.

Dat lijkt te lukken, zegt Luuk Smits, tweedejaars student Rechtsgeleerdheid en één van de dj’s. “Gisteren kwam er een bejaard stel langs om een plaatje aan te vragen. Ze hadden over ons in de krant gelezen. Dat is toch leuk?” Ook op het terras van de glazen hut, waar dagelijks vanaf vijf uur ‘s middags (tevens voor het goede doel) bier kan worden gedronken, zit volgens Luuk een gemengd publiek. Het initiatief leeft dit jaar echt meer, vertelt hij: de NOS, het Algemeen Dagblad en de Telegraaf zijn allemaal al langs gekomen.

Kinderen van de Voedselbank
Die aandacht is goed, want de dj’s hopen dat ze 10.000 euro op kunnen halen. Het goede doel, Stichting Kinderen van de Voedselbank, hebben ze zelf gekozen. De stichting zet zich in voor kinderen van gezinnen die afhankelijk zijn van de voedselbank en zorgt ervoor dat deze kinderen meer krijgen dan het hoogstnodige. Daarbij moet je denken aan een kinderfeestje, nieuwe kleren of bijvoorbeeld een uitje naar de Efteling, vertelt Luuk. Dat is met de huidige inflatie harder nodig dan ooit. “We weten dat we bevoorrecht zijn,” vertelt Luuk. “Daarom willen we graag mensen helpen die het minder hebben.”

Of ze hun doel bereiken, weten de dj's pas op vrijdag 11 november. Dan is de grote onthulling van het eindbedrag. Ze doen er in elk geval hun best voor. Behalve het draaien van plaatjes voor donaties, kan er tegen betaling ook aan het ‘Rad van Onfortuin’ gedraaid worden. Daar staan verschillende opdrachten voor de dj’s op. Die worden tijdens de uitzending uitgevoerd. Zo moest er bijvoorbeeld surströmming, de beruchte Zweedse gefermenteerde haring, gegeten worden. Er zijn daarnaast verschillende vaste rubrieken en er komt een aantal artiesten langs. De meeste zin hebben de dj's in het optreden van muziekgroep Turfy Gang op donderdag. 

De eerste nacht zijn de jongens volgens Luuk goed doorgekomen. Bovendien bevalt het radio maken voorlopig eigenlijk prima. “Urenlang slap ouwehoeren, dat kunnen we wel”, zegt hij lachend. 

De radioshow is tot 11 november elke dag van 10:00 tot 23:00 te volgen via ancientradio.nl 

 

Advertentie