Studenten studeren thuis, docenten komen met noodscenario's

Studenten hoeven even niet in De Uithof te zijn. Foto DUB

De UU besloot donderdag om al het onderwijs en tentaminering in ‘fysieke’ vorm voorlopig stop te zetten. Die maatregel blijft in ieder geval van kracht tot het begin van het volgende onderwijsblok op 20 april, zo werd vrijdag bekend.

Alle docenten van lopende cursussen zijn gevraagd om studenten uiterlijk woensdag 18 maart te melden wat de gevolgen zijn voor de resterende bijeenkomsten van hun vak,  laat UU-woordvoerder Maarten Post weten. Totdat ze bericht hebben gekregen van hun docent kunnen studenten ervan uitgaan dat onderwijs en tentamens vervallen.

Docenten kunnen zelf bepalen welk maatwerk ze gaan aanbieden. Daarvoor kan gedacht worden aan verschillende vormen van online onderwijs, zoals het streamen van colleges of het on demand aanbieden van kennisclips. Ook moeten studenten te horen krijgen op welk moment en hoe de tentaminering plaats gaat vinden. De mogelijkheid bestaat daarbij dat tentamens naar een moment na het lopende blok verschoven worden.

Bibliotheken sluiten
De universiteit vraagt studenten om vooral thuis te studeren. Ze kunnen de komende weken niet studeren in een van de vestigingen van de Universiteitsbibliotheek. Die gaan in tegenstelling tot eerdere berichten vanaf dit weekeinde dicht; de online diensten blijven vanzelfsprekend wel beschikbaar. Andere universitaire gebouwen zijn open. Maar het is niet de bedoeling dat studenten daar gaan werken.

Van de universitaire kantines blijven alleen die in het Educatorium en in het Vening Meineszgebouw A open. Daarnaast kunnen medewerkers terecht in de cafés Madame Jeanette bij de Diergeneeskundefaculteit en Jazzmans bij het Minnaertgebouw. Het is wel zo dat de openingstijden beperkt worden. Alleen tussen 10 en 2 uur kan er gegeten en gedronken worden. De kantines worden zo nodig ook zo ingericht dat er maar maximaal honderd mensen terecht kunnen.

Studenten wordt tenslotte gevraagd niet te gaan reizen, of de bestemming nu een ‘gevaarlijk’ rood coronagebied is of niet. Studenten die in oranje of rode gebieden verblijven, hebben het advies gekregen om terug te keren. Studenten in andere landen die nu nog als relatief veilig worden aangemerkt, maar waar misschien wel universiteiten sluiten, wordt geadviseerd om zoveel mogelijk de lokale richtlijnen te volgen.

Een hoop extra werk
Veel docenten bleken vrijdag al erg druk met het omgooien van hun onderwijs. Een geluk bij een ongeluk is dat de meeste vakken al op hun einde lopen. Onderwijskundige Casper Hulshof laat bijvoorbeeld weten zijn colleges op te nemen en werkgroepen te vervangen door Skypegesprekken met afzonderlijke groepjes studenten. Hij heeft zijn studenten al via Blackboard geïnformeerd.

Kunsthistorica Annemieke Hoogenboom is er sinds donderdagmiddag druk mee. En dat terwijl ze zelf al snotterend en grieperig thuis zat. Al snel bleek dat een excursie met studenten naar Haagse musea vrijdag geen doorgang zou kunnen vinden, ook omdat de meeste musea nu gesloten zijn. Toen donderdagavond duidelijk werd dat fysiek onderwijs helemaal van de baan was, zette ze samen met een collega een noodscenario op.

“De resterende hoorcolleges plaatsen we online. Gelukkig heb ik al wat ervaring met een eigen systeem waarbij ik PowerPointpresentaties met audio gebruik. Verder vervangen we de werkcolleges, die bij ons vooral uit discussie over de stof bestaan, door inleveropdrachten. Individuele gesprekken gaan we via mail of telefoon doen. Het betekent allemaal wel een hoop extra werk.”

Hoogenboom heeft haar studenten vrijdagochtend om 10.00 uur hiervan op de hoogte gesteld, maar hoorde later dat de faculteit werkt aan de mogelijkheid om colleges te live streamen. Dus misschien moet ze de plannen om haar eigen systeem in te zetten nog aanpassen.

Het enige wat nog hangt, is de datum en de vorm van het tentamen. “Dat staat nu voor 3 april gepland. Ik hoop dat dat door kan gaan. Als dat later moet, dan zou dat voor mij heel slecht uitkomen. Ik wil vanaf half april voor langere tijd op vakantie, naar de Verenigde Staten als dat tegen die tijd tenminste weer kan.”ruppert.jpg

Het bleef stil in het Ruppert. Foto DUB

Kritiek vanuit universiteitsraad
Van studenten hoort DUB verschillende geluiden. Er zijn studenten die klagen over onduidelijkheid. De algemene UU-mail van donderdagavond zou bijvoorbeeld niet door iedereen zijn ontvangen. Maar er zijn ook studenten die al beter weten wat ze te wachten staat.

Ingrid Weerts doet nu een master in Leiden maar volgt ook nog vakken in Utrecht. Van haar Utrechtse cursus Computational Argumentation weet ze inmiddels dat die vervangen wordt door een digitale variant. Van het tentamen van aanstaande woensdag is nog niet duidelijk of en hoe dat gaat plaatsvinden. “Maar in vergelijking met Leiden is Utrecht redelijk “on point”, daar weet niemand wat er na vandaag gaat gebeuren.”

Studenten van de Universiteitsraad uitten zich donderdagmiddag kritisch over de in hun ogen langzame communicatie vanuit de universiteit. Raadslid Job van den Broek zegt alle begrip te hebben voor de crisissituatie, maar vindt toch dat studenten te lang in onzekerheid zaten. “We kregen een barrage aan vragen van studenten die bij de NOS het ene hoorden, van hun opleiding iets anders en van de UU even niets.”

Woordvoerder Maarten Post: “Wij begrijpen dat iedereen op informatie zit te wachten en doen ons best die zo snel mogelijk te geven. Maar het moet wel zorgvuldig. De situatie was even onduidelijk, ook omdat er een verschil zat tussen wat er in de persconferentie werd gezegd en wat er later in de kamerbrief stond. Eerst zouden alleen grote hoorcolleges op afstand moeten plaatsvinden, daarna ging het over al het onderwijs.”

Studenten van het University College Utrecht hebben inmiddels te horen gekregen dat ze tot half mee niet meer zullen terugkeren in hun collegezalen. Het jaarrooster van het UCU zit anders in elkaar dan dat van de rest van de UU. Het spring semester loopt tot half mei. Het onderwijs van dat semester zal online plaatsvinden.

Veel van de studenten verlaten vandaag Utrecht voor een week spring break. Zij weten dat ze de komende periode niet per se in Utrecht hoeven te zijn. Maar de campus en zijn eetgelegenheden blijven gewoon open, dus studenten kunnen ook gewoon in Utrecht studeren.

Geen Varsity
Ook elders zijn de effecten van maatregelen inmiddels voelbaar. Zo sluit sportcentrum Olympos vanavond om zes uur voorlopig de deuren, cultuurcentrum Parnassos nam dat besluit al eerder. Ook het Universiteitsmuseum is niet te bezoeken. Verder wordt het studentenroeievenement de Varsity dat op 5 april zou plaatsvinden voorlopig uitgesteld.

Utrechtse studentenverenigingen gaan ook dicht, zo bevestigen zij tegenover DUB. Nadat het USC donderdag al besloot de sociëteit en de Woo op slot te doen, kozen ook UVSV, Biton, Veritas en Unitas ervoor de deuren te sluiten. Een skireis van Unitas naar Frankrijk gaat wel door, maar daarover is er nauw contact met verschillende autoriteiten en de Utrechtse GGD, zo laat de vereniging weten. Ook studieverenigingen ondernamen actie. Er zijn vooral veel geluiden over reizen die niet doorgaan, maar ook de meeste symposia en andere bijeenkomsten komen te vervallen.

Spookstad
In De Uithof heerste vrijdag een sinistere sfeer. Ondernemers vragen zich daar ook af wat het wegblijven van studenten gaat betekenen, zo blijkt uit een rondgang van DUB. In het Ruppertgebouw treffen we masterstudente Aardwetenschappen Flore. “Het lijkt wel een spookstad”, vindt zij. Mede-eigenaar Mert van broodjeszaak Eat Out onder de UB vreest het verlies van omzet: “De maatregelen zijn verstandig, maar het moet niet langer duren dan april.” Lees onze hele reportage hier.

Een aantal evenementen die niet meer doorgaan:

-De Dies, de verjaardag van de universiteit op 26 maart, is geannuleerd
-De Universiteitsdag voor UU-alumni gaat niet door
-De Varsity, het belangrijkste studentenroeifestijn van het jaar, is uitgesteld:
-De lezingen van Studium Generale in de Aula van het Academiegebouw gaan niet door.
-Het Universiteitsmuseum en de Oude Hortus aan de Lange Nieuwstraat zijnvoorlopig gesloten
-De marathon over het Utrecht Science Park gaat van 19 april naar een andere datum
-De Botanische Tuinen waren vandaag dicht, nog onduidelijk hoe het verder gaat
-Cultuurcentrum Parnassos is gesloten
-Sportcentrum Olympos is vanaf vrijdag 6 uur gesloten tot en met 31 maart
- Faculty Club sluit de deuren tot en met 31 maart
Tags: coronavirus

Advertentie